П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    У звичному стилі. Легойда знову маніпулює подіями в Києво-Печерській Лаврі

    Ситуація в Києво-Печерській Лаврі знову не дає спокою рупорам рпц. Вкотре лаврські пристрасті прокоментував у своєму телеграм-каналі Володимир Легойда, голова Синодального відділу із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ.

    Варто відзначити, що він коментує майже кожну подію, що відбувається у Київській Лаврі. Від такої посиленої уваги Легойди до української святині складається враження, що йому «вєлєно» відстежувати і коментувати геть усе, що відбувається на київських пагорбах.

    У кожному своєму коментарі Легойда із властивим трагізмом описує все нові картини гонінь на «ченців та вірян» так званої УПЦ (що в єдності з МП). Цього разу коментар Легойди присвячений так званим «лаврським заручникам» тобто частині вірян, які називають себе паломниками і працівниками Лаври, і які від 11 серпня забарикадувались корпусах обителі.Про цей випадок ми вже розповідали у попередній нашій публікації.

    На думку Легойди цих вірян разом із ченцями українські правоохоронці навмисно морять голодом. За його словами, якщо раніше поліція просто перешкоджала у передачі їм хліба, то тепер вона «взагалі блокує доступ насельників монастиря до складських приміщень, де зберігаються продуктові запаси».

    Легойда відзначає, що подібні методи в історії використовували «іноземні завойовники». З цього приводу він задає запитання: «Як же так сталося, що тепер ті самі безжальні загарбницькі методи застосовує до найбільшої релігійної громади країни — канонічної Української Православної Церкви — українська влада?»

    Все ж це, як і будь-які інші коментарі Легойди проста маніпуляція. Адже як відомо, згідно рішення суду, відвідувачам було обмежено вхід до Лаври, про що заповідник попередив заздалегідь. А тому, усі окрім ченців мали покинути територію нижньої Лаври. Утім частина прихильників УПЦ (що в єдності з МП), вважаючи себе сповідниками і мучениками за віру, цього навмисно не зробила.

    Стосовно закритих складів, то імовірно мова йде про незаконні самобудови, власне через які і розпочався процес повернення лаврських споруд заповіднику. Чи знали ченці монастиря про те, що споруда побудована незаконно? Авжеж! Тому нарікати немає ніяких причин. Та і взагалі чи може чернець боятись голоду? Теж ні, адже багато святих постійно перебували у пості, і їли лише просфору та воду. Тому ніяких навмисних і штучно влаштованих голодоморів в Лаврі нема.

    Тому такі заяви російського церковного рупора це лише чергова вигадана проблема, яка як ми вже сказала, є простою маніпуляцією. Для чого робляться такі маніпулятивні меседжі? Для того аби на весь світ знову заявити про так звані «гоніння». Як то каже народна мудрість: «Наша пісня гарна, нова, починаймо її знову». Мабуть за таким принципом і пише свої коментарі Володимир Легойда.

    Окрім цього варто звернути одну характерну особливість, яка власне об’єднує усі коментарі Легойди. Це постійні пророцтва про можливі сутички між віруючими і правохоронцями. Примітно, що у кожному своєму дописі у телеграм, що стосувався Лаври, Легойда постійно акцентував увагу на тому, що всі події в Лаврі ось-ось та і спровокують бійку.

    І даний коментар не виключення. В ньому Легойда вкотре заявив, що так звані «протизаконні дії поліції та керівництва заповідника очевидно провокують силове зіткнення між віруючими та тими, хто намагається відібрати у них обитель». Складається враження, що Легойда та і власне вся рпц лише і чекають, коли ж в Лаврі поб’ються поліцейські та прихильники УПЦ (що в єдності із МП).

    Імовірно, таке бажання крові розглядається московськими церковниками, як майбутня підстава для оголошення такого собі православного джехаду, чи хрестового походу на Лавру. Цю жадану бійку кремль, імовірно, використає як нову мету так званої «СВО» – російської агресії.

    Проте такі мрії Легойди і його колег не здійсняться. Адже Україна не росія, і тут не діють російські методи. Тому поліція і не реагує на всілякі провокації, які чинять згадані вже нами прихильники руського міра. Лавра же у законний і демократичний спосіб буде повернена у власність української держави, як би того хотіли чи не хотіли у москві.

    Найсвіжіше

    Популярне