Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    У Греції вогонь ледь не знищив старовинний монастир – всесвітню спадщину ЮНЕСКО

    Монастир Преподобного Луки у центральній Греції, одна з найважливіших візантійських пам’яток, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, був охоплений вогнем у середу 23 серпня 2023 року.

    На цьому місці знаходиться одна з найкраще збережених колекцій мозаїк македонської епохи Відродження Візантії, повідомляє orthodoxtimes.com

    Вчора лісові пожежі повністю спалили подвір’я історичного монастиря. Полум’я навіть досягло внутрішніх приміщень монастиря і спалило одну з найстаріших будівель.

    Пожежники намагалися запобігти поширенню вогню всередину монастиря, оскільки тоді руйнування були б непоправними.

    Разом з пожежниками в гасінні пожежі брав участь митрополит Фівейський, Левадійський і Авлідський Георгій. На щастя, паломники і монахи були вчасно евакуйовані.

    Згодом монастир відвідала міністр культури Греції пані Ліна Мендоні, яка зустрілася з митрополитом.

    “Я хотів би подякувати всім, хто допоміг і зробив свій внесок: міністру культури, пожежникам і всім відповідальним, губернатору області, заступникам губернатора області і всім, хто допомагав”, – сказав митрополит, зворушений зусиллями, які всі вони доклали для гасіння пожежі.

    “Будівля, яка згоріла, була старою будівлею, яка перебувала на реконструкції. На жаль, зараз вона згоріла і я думаю, що вона розвалиться. Те, що сталося – велике лихо, багато оливкових дерев також згоріло”, – додав він.

    “Я дуже зворушений, тому що я посадив понад 1200 (дерев) і майже всі вони згоріли, як старі, так і ті, що посадили отці 100 років тому. Монастир не буде таким, яким він був раніше”, – підкреслив він.

    Наостанок митрополит Георгій сказав: “Слава Богу, з монахами все гаразд, з нами всіма все гаразд. Я радий, що це святе місце збереглося, тому що воно мені дороге, оскільки я прожив тут багато років”.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх висловив співчуття через сильні пожежі у Греції.

    Photos: EUROKINISSI

    Найсвіжіше

    Популярне