П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Паломники УПЦ (МП), що йдуть до Почаєва, поки залишаються на Хмельниччині

    Паломники УПЦ (що в єдності з МП), що 19 серпня вирушили з Кам’янця-Подільського пішою хресною ходою до Почаївської лаври на Тернопільщині, ще не покидали територію Хмельницької області.

    Наразі вони перебувають у Ямпільській територіальній громаді, що межує з Тернопільщіною.

    Сьогодні, 24 серпня, вони планують отаборитися на ночівлю у полі за Ямполем, аби уже завтра перетнути кордон з Тернопільською областю та дійти до Почаєва.

    Про це Суспільному розповів селищний голова Ямпільської громади Василь Кордонець.

    За його словами, паломники змінили свій звичний маршрут, який пролягав через Волочиську громаду, та селами дійшли спочатку до Теофіполя, а тепер ідуть до Ямполя.

    “Учора, 23 серпня, вони зупинялися на ночівлю за селом Новоставці Теофіпольської громади, зранку вирушили до Човгузова та Погорілець. Ближче до обіду більше тисячі паломників дійшли до Тихомеля — це населений пункт, можна сказати “супутник” Ямполя. Там паломники зробили привал, пообідали і, за моєю інформацією, збираються пройти через наше селище і в полі, ближче до кордону з Тернопільською областю, зупинитися на нічліг. Ми не знали, що паломники змінять маршрут і підуть через наше селище, тому й ніяких рішень з приводу цього хресного ходу ми не приймали”, — каже селищний голова.

    Зі слів Василя Кордонця, наскільки йому відомо, на тому місці, де паломники ночуватимуть, уже чергує поліція та представники інших силових структур, є кілька автобусів з паломниками та машини, які супроводжують хресний хід. Були там помічені, каже селищний голова, й цивільні з червоно-чорними прапорами.

    У Шепетівському районному управлінні поліції Суспільному прокоментували, що ситуація з хресною ходою, яка іде населеними пунктами району, наразі спокійна, жодних скарг на дії паломників чи від самих паломників до поліції не надходило.

    “Щодо зустрічі паломників на кордоні з Тернопільською областю агресивно налаштованими людьми, які збираються їх не пустити на Тернопільщину, то такої інформації у нас немає. Але поліцейські нашого управління спостерігають за ситуацією і у разі, якщо будуть якісь заворушення чи порушення громадського порядку, знають, як у цих випадках реагувати. Для нас головне, аби ніхто з людей не постраждав”, — розповіла Суспільному речниця Шепетівського райуправління поліції Інна Чаховська.

    Хресний хід до Почаївської лаври має тривати з 19 по 25 серпня. Прочани йдуть до Почаївської лаври, аби взяти участь у Богослужінні на свято Успіння Пресвятої Богородиці, що цього року відзначається у неділю, 28 серпня. Від Ямполя Хмельницької області до Почаєва, що на Тернопільщині, паломникам треба пройти ще щонайменше 70 км.

    Найсвіжіше

    Популярне