Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній в Бучі помолився за убитих окупантами мирних мешканців

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 24 серпня 2023 року звершив освячення іконостасу храму на честь святого апостола Андрія Першозваного у місті Буча, що на Київщині.

    Про це пише пресслужба ПЦУ.

    Разом з Предстоятелем автокефальної Української Православної Церкви молилися настоятель храму протоієрей Андрій Галавін, запрошене духовенство, голова Меценатської ради Митрополичого фонду Православної Церкви України Андрій Мацола, голова Бучанської районної державної (військової) адміністрації Данило Мавлянов та місцеві віряни.

    Наприкінці відправи Його Блаженство звернувся до присутніх з першосвятительським словом.

    «Сьогодні, в 32-у річницю з часу відновлення нашої державної Незалежності ми підносимо молитви до Бога. Ми дякуємо Йому за всі благодіяння до нас. Ми молимося за Україну, за наш народ, за владу, щоб Господь давав їй мудрість завершити цю війну нашою великою українською перемогою.

    Аналізуючи, вивчаючи і знаючи свою історію, ми не маємо права на помилку, ми повинні боротися до кінця, захищаючи свою територіальну цілісність, свою Богом дану українську землю, і пам’ятати про тих, хто віддали свої життя, щоб ми могли разом надалі будувати свою державу і нашу єдину помісну автокефальну Українську Православну Церкву», – сказав Блаженнійший владика.

    «Сьогодні ми дякуємо всім, хто долучився до цієї великої і богоугодної справи – спорудження цього іконостасу. Ми вдячні всім, хто трудиться, молиться, робить все, щоб наближати нашу велику українську перемогу.

    З часом цей храм буде повністю добудований, тут постане меморіал, до якого приїжджають, щоб побачити на власні очі звірства, які чинив тут російський агресор.

    На нас лежить велика відповідальність, тому нехай Господь дає нам сили, терпіння, мудрість і надалі йти тим шляхом, який ми обрали. Він важкий, тернистий, але нам його пройти під силу, якщо надалі з нами буде Бог», – підсумував Предстоятель.

    Іконостас в храмі на честь святого апостола Андрія Першозваного був виготовлений майстрами з Рівненщини на замовлення мецената Андрія Мацоли.

    «Храм Андрія Першозваного в Бучі став символом стійкості та незламності українців у протидії окупантам. Ця сторінка сучасної історії нагадує всьому світу, що найбільший Божий дар – свобода – має і найбільшу цінність. Ми, українці, знаємо це, як ніхто. Символічно, що саме в День Незалежності України відбулося освячення іконостасу, який ми виготовили для цього храму. Від сьогодні тут завжди лунатиме молитва за Україну, за українських воїнів і нашу перемогу», – сказав меценат.

    Над іконостасом працювали понад рік 16 майстрів. Він виконаний в дереві – дуб як символ незламності. Різьба ручної роботи в грецькому стилі, який найкраще підкреслює та доповнює візантійський іконопис.

    Після освячення іконостасу Митрополит Епіфаній помолився біля місцевого меморіалу, створеного на місці, де була братська могила, за спокій душ невинно убитих російськими окупантами мирних мешканців Бучі.

    Найсвіжіше

    Популярне