Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Конференцію проти “гонінь” на УПЦ (МП) в Сербії проведуть українофоби

    28 серпня в Белграді пройде конференція присвячена “порушенням релігійних прав в Україні”. Акцент у доповідях, за словами організаторів, буде зроблений саме на ситуації довкола УПЦ (МП). Ціллю ж є привернення уваги сербської громадськості до начебто “гонінь” на цю структуру. Організовує захід так званий Центр геостратегічних досліджень. Про це повідомляє наближене до УПЦ (МП) та особливо митрополита в Борисполі Антонія (Паканича) видання “Православная жизнь”. Воно офіційно працює із благословення митрополита Онуфрія.

    “В Україні на очах усієї світової спільноти влада знищує Українську православну церкву [мова йде про частину Московського патріархату – ред.]. Це спільна акція режиму Зеленського та ПЦУ, яка перебуває під патронатом Константинопольського патріархату… Були захоплені храми, а її священники піддавались насиллю та гонінням. Більше того, ми стали свідками рейдерської атаки на один із
    найдавніших центрів православного світу – Києво-Печерську лавру…” – заявили організатори конференції.

    На заході планують дати “експертну оцінку обурливим порушенням прав людини”. При цьому вибір “експертів”, які мають виступати на конференції, як мінімум викликає подив. Абсолютна більшість з них не є нейтральними та неупередженими. Вони не приховують ненависті до України та відверто симпатизують РФ. Більшість із них більш відомі читачам пропагандистських ЗМІ РФ, ніж жителям країн, які вони “предствляють”.

    Так, наприклад, очільниця самого Центру геостратегічних досліджень Драгана Трифкович має занадто проросійські погляди навіть для Сербії. Зокрема, вона, на відміну від більшості жителів, виступає проти вступу країни до ЄС. Також, вона є членкинею різних державних організацій Росії, наприклад академії при президенті РФ у Брянську та Антитерористичного центру СНД. У питанні України Трифкович повністю підтримує вторгнення та анексію територій. Вона вважає, що війна є наслідком “геноциду росіян на Донбасі”, який нібито тривав аж 8 років. Політологиня двічі незаконно відвідувала окуповані з 2014 території для спроби легітимізувати місцеві псевдовибори, сфабриковані загарбниками. Відповідальність за усі військові злочини, вчинені росіянами за період вторгнення, Трифкович перекладає на українську владу.

    Заяви іншого спікера конференції змушують засумніватися у його можливості оцінювати адекватно будь-яку релігійну ситуацію взагалі. Так, влітку 2022 Діогеніс Валаванідіс заявив, що Україну “вигадали Ленін та греко-католики”. Вторгнення РФ він не вважає чимось незаконним, адже “російська цивілізація” нібито “народилась у Києві”. Це на його думку повністю виправдовує усе, що зараз робить Росія. Також, Валаванідіс неодноразово коментував релігійну ситуацію в Україні для ресурсів РПЦ та, крім того,співпрацює із російським пропагандистським державним ЗМІ “RT. Balkans”.

    Ще один “експерт” конференції Конрад Рекас, представлений як польський журналіст, відомий участю у інформаційних спецопераціях РФ в Польщі. Зокрема, він виступає за “повернення” західноукраїнських земель й постійно генерує фейки на тему “претензій польського уряду” на ці землі. Також, він очолює місцеву антиукраїнську організацію “Restytucja Kresów”, яка проводить відповідну його заявам політику на погіршення українсько-польських стосунків. Росію Рекас вважає “природниим та історичним союзником”, а заяви про шпигунство з її боку – “істерією”. У квітні 2023 потрапив у поле зору Центру протидії дезінформації РНБО України як поширювач російських фейків.

    Інші так звані експерти, які мають “оцінити гоніння на УПЦ (МП)” також не відомі за межами пропагандистських ресурсів РФ. Вони часто просували проросійські фейки та відверто брехливі наративи із 2014 року, виступаючи за анексію Криму, окупацію Донецької та Луганської областей, а з 2022 підтримали повномасштабне вторгнення.

    Нагадаємо, РПЦ впроваджує ідеологію «Руського міра» серед молоді РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне