Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У селі на Хмельниччині, звідки щороку стартує хресний хід УПЦ (МП), проголосували за перехід церкви до ПЦУ

    Щороку із Кам’янця-Подільського до Почаєва прочани УПЦ (МП) вирушають хресним ходом. Торік п’ятитисячна хода викликала скандал в суспільстві. У натовпі прихильників УПЦ (МП) помітили стрічки, що нагадували російський триколор, дебелих молодиків та ікони із зображенням російської царської родини. Тож цього року в обласній військовій адміністрації заборонили проведення масових релігійних заходів, зокрема й паломницьку ходу.

    Але 19 серпня із церкви у селі Довжок Кам’янець-Подільського району віряни УПЦ (МП) таки вирушили в хресний хід, нагадує видання Vsim. Наступного дня, 20 серпня, місцева громада ініціювала збори вірян, аби перевести храм Різдва Пресвятої Богородиці у Довжку до ПЦУ.

    На 18.00 релігійна громада зібралась на збори. Віряни УПЦ (МП) також прийшли. Вони закрили ворота на територію храму, аби не пустити прибічників ПЦУ та перешкодити голосуванню.

    Учасниця акції Алла Чепелюк розповіла, що перед воротами храму зібралось близько600 чоловік

    — Було прийнято рішення членами релігійної громади про перехід храму до Православної Церкви України. Було затверджено склад лічильної комісії спочатку, потім ревізійної комісії. Зібрано понад 600 голосів мешканців села Довжок, вони проголосували за те, щоб дана церква перейшла до складу ПЦУ, — повідомила Алла Чепелюк.

    Оскільки на територію церкви їх не пустили, то громада під воротами проводила збори. Там обрали лічильну комісію та секретаря, проголосували за порядок денний та збирали підписи. А в цей час прихильники УПЦ дзвонили у дзвони на території храму.

    Після того представники УПЦ (МП) не допустили ревізійну комісію до храму, аби розпочати процес інвентаризації. Чоловіка, який 8 років був служителем у храмі Різдва Пресвятої Богородиці також не пустили до церкви.

    — Сьогодні нас не пускають у нашу церкву, священник Олександр говорить: у нас немає війни, в нас контрактники вбивають срочників, чому він так говорить, скільки людей ще має загинути аби люди перестали ходити в московську церкву. Нас сюди тягнуть. Навіщо. Це абсурд, — поскаржився Руслан.

    Люди, які прийшли проголосувати за перехід до ПЦУ мали з собою банери. Прихильники УПЦ двічі намагалися їх зіпсувати.

    — Вони проявляли агресію. Один плакат вони вирвали і забрали собі. Ми більше не чіпляли його, — додала Алла Чепелюк.

    Збори завершилися о 22:00. На місце викликали наряд поліції. Голова новоствореної релігійної громади склав протокол про недопуск ревізійної комісії до будівлі храму.

    Наразі члени релігійної громади готують документи для подачі в ОВА про затвердження релігійного статуту в новій редакції.

    Найсвіжіше

    Популярне