Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ: Преображення як знак Божої слави та надії для оновлення людини

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній виголосив проповідь в честь Преображення. За словами архієрея, Бог є світло, і немає темряви в Ньому. Світло правдиве, що просвічує кожну людину, прийшло у світ. Божественне світло має духовну, вічну природу. Її джерело — у Самому Богові.

    “…для Бога сяяння благодатної слави – це є природна властивість. Тому подія Преображення стає свідченням, що Христос є істинний Бог. Сяяння не сотвореного, божественного світла, сяяння і слава благодаті, тобто божественної сили, являються через Нього і в Ньому. Внаслідок цього тіло Христа і навіть одяг набувають тих якостей і ознак, які не властиві самі собою для їхньої природи, але які набуваються ними від єднання з природою божественною”, – сказав митрополит Епіфаній, цитує сайт ПЦУ.

    Преображення доводить божественність Христа. Божественне світло і слава сяють через Нього

    Подібною подією є отримання Мойсеєм закону від Бога. Мойсей міг бачити славу Божу лише здалеку. Мойсею довелося відокремитися від людей і зійти на гору. Учні також піднімаються на гору і стають свідками преображення Христа.

    Преображення – це не просто історичний факт, але й урок для нас, щоб піднятися над буденністю і буденністю, підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Щоб побачити Бога, ми повинні змінити себе і збільшити нашу віру, щоб ми могли бути гідними споглядати Його славу.

    Ісус преобразив Себе, щоб показати, що Його страждання і смерть були добровільними діями згідно з волею Небесного Отця. Він узяв на Себе покарання за наші гріхи, щоб звільнити нас від влади темряви й освятити.

    Преображення підтверджує божественну гідність Ісуса Христа, як це підтверджено голосом Отця Небесного. Це також підтверджується присутністю двох великих пророків Старого Завіту, Мойсея та Іллі, які свідчили про Його місію.

    Преображення відкриває, що людська природа здатна до містичного єднання з божественною природою і до преображення через Втілення і жертовну смерть Спасителя.

    Ставши Сином Людським, Ісус Христос дарує людству оновлення та перетворення, дозволяючи їм досягти найтіснішої єдності з Богом, зазначив митрополит Київський.

    Віра необхідна, щоб побачити світло Бога і піднятися на висоту, де ми можемо споглядати Його славу. Наслідування смирення та самопожертви Христа є важливим для нас, щоб приносити праведні плоди та сяяти божественною славою.

    Преображення Господнє не лише нагадує нам про минулі події, а й спонукає до дій у власному духовному оновленні та перетворенні. “І ми можемо досягнути їх, але для цього маємо прикласти зусилля і багато потрудитися, в чому нехай допомагає нам Бог!”, – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне