Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Вінницька громада, яка перейшла до ПЦУ вперше помолилась у своєму храмі

    14 серпня 2023 року, в день свята Винесення Хреста Господнього і пам’яті святих мучеників Макавеїв, релігійна громада с. Бережани Хмільницького району вперше за довгий час отримала можливість помолитися у власному храмі. Про це повідомляє офіційний сайт Вінницько-Барської єпархія ПЦУ.

    Ще рік тому церковна громада більшістю голосів вирішила вийти з підпорядкування УПЦ московського патріархату та приєднатися до Православної Церкви України. Однак через особливості українського законодавства вірянами довелося доводити своє право на зміну підпорядкування у суді. Весь цей час православні жителі Бережан збиралися на молитву на території храму або в пристосованому для молитви приміщенні. І ось нарешті, після відповідного рішення суду, документи про зміну підпорядкування у канонічних та організаційних питаннях були зареєстровані і релігійна громада отримала можливість повернутися до свого хаму. Священик УПЦ (МП) попрощався зі своїми малочисельними прихильниками, яким весь цей час доводив, що немає нічого спільного з московським патріархатом, і був змушений віддати церковній громаді ключі від храму, який їй по праву належить.

    “Враховуючи, який довгий і непростий шлях пройшла церковна громада с. Бережани до цього дня, можна уявити, яким радісним він став для вірян, які вперше помолилися у стінах сільської святині рідною українською мовою. Перше святкове богослужіння звершив настоятель храму ієрей Юрій Волощук. Молитви співав церковний хор, який був організований вже після переходу до ПЦУ і за короткий час досягнув високого рівня музичної майстерності.”, – описує першу Літургію пресслужба єпархії.

    Насамкінець священник привітав свою громаду зі святом і передав парафіянам вітання і благословення від митрополита Вінницького і Барського Симеона.

    Нагадаємо, до недавно ПЦУ приєдналися два священники разом з парафіями.

     

    Найсвіжіше

    Популярне