Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    В Ужгороді від служби в соборі відсторонили священника, який закликав молитися за “примирення двох народів”

    Про це повідомили на сайті Мукачівської греко-католицької єпархії.

    “Управління МГКЄ, сповідуючи євангельський заклик до всезагального есхатологічного примирення людства, не поділяє ідеології “руського міра” про “братні народи”, а тому вважає вислови о. Романа Кураха ніяк не позицією єпархії, але як приватний емоційний вислів. За свій вчинок священник відсторонений від служби в Соборі і понесе відповідну дисциплінарну відповідальність згідно з церковних канонів”, — йдеться на сайті.

    “Ми дуже просимо, щоб Господь це зробив, це чудо, примирив ці великі два народи — України і Росії. Щоб ці два народи не товкли, не мучили, не знищили, не вбивали один одного. Щоб ці два прекрасні народи будували царство небесне уже тут, на Землі, і колись разом увійшли до неба, обійнялися та прославили Господа цілу вічність”, — сказав священник на богослужінні.

    Пізніше після широкого резонансу в змі,священник Роман Курах попросив пробачення за те, що наприкінці богослужіння закликав вірян молитися за “примирення двох народів”. Чоловік також пояснив, чому назвав росіян прекрасним народом.

    Відео з вибаченням опублікував у своєму Youtube-каналі синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко.

    “Я хочу просити пробачення за вчорашній інцидент, який стався у кінці літургії. Я визнаю, це вийшло спонтанно і я цього не планував. Це в кінці літургії сталося. Я вже дякував за всіх, присутніх в святій літургії, за всіх, за кого молилися на літургії. І в цей момент я сказав і про народ Росії”, — розповів священник.

    Роман Курах додав: “Я зрозумів, що у контексті війни це робити дуже небезпечно і це є помилка. Можливо, я мотивувався тим, що коли вчився у Європі, бачив як народи що ворогували між собою, в історії, потім Господь давав їм духа єдності, любові та примирення. Десь така була моя мотивація, бажання, що колись, у майбутньому, Господь може примирити будь-який народ”.

    Найсвіжіше

    Популярне