Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Полтавський митрополит ПЦУ вперше служив у храмі, який перейшов з УПЦ (МП)

    1 серпня Кременчук відвідав митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір. Він очолив престольне свято у храмі святого Серафима Саровського, пам’ять, якого вшановують у цей день. Громада храму першою від початку повномасштабного вторгнення приєдналася до ПЦУ.

    Як пише місцева “Кременчуцька газета”, після служби владика зазначив, що храм йому сподобався, громада дбає про нього, а серед парафіян відчувається єдність.

    “Тут не відчуваю дискомфорт. В єдності – наша сила.  Тут відчувається радість”, – сказав архієрей після Літургії.

    Також він повідомив, що частину піснеспівів виконали церковнослов’янською (в ПЦУ за бажанням громади богослужіння чи його частини можуть виконуватися різними мовами).

    На запитання редактора «Кременчуцької газети» Олега Булашева про кількість переходів храмових громад від УПЦ в ПЦУ на Полтавщині – митрополит зазначив, що до автокефальної Церкви наразі доєдналось 13 громад, проте процес триває складно.

    Мирополит Федір заявив, що вважає найбільшими ворогами об’єднання українського православ’я ієрархію УПЦ (МП). Вони від початку війни, за словами архієрея, зайняли вичікувальну позицію і чекають, хто виграє.

    Далі владика зазначив, що на Полтавщині храмові громади переходять від УПЦ в ПЦУ частіше, ніж священнослужителі. Так, з 13 громад перейшло лише 5 священників.

    Причиною такої ситуації митрополит вважає залякування та активну пропаганду серед кліриків УПЦ МП. Джерелом наративів проти ПЦУ, на його думку, є Москва.

    Вагання духовенства у свою чергу не сприяє консолідованому руху громад в незалежну Церкву України.

    Насамкінець митрополит нагадав, що УПЦ (МП) досі не вийшла з підпорядкування Російської Церкви.

    Нагадаємо, релігійна громада Ворзеля з другої спроби перейшла до ПЦУ.

     

    Найсвіжіше

    Популярне