Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Засудження РПЦ світовим православ’ям малоймовірне: вплив Росії все ще надто потужний – богослов

    Архімандрит Кирило (Говорун) констатував, що засудження Московського патріархату на рівні вселенського православ’я лишається малоймовірним.

    Свою думку в коментарі Духовному фронту України богослов аргументував відсутністю консенсусу серед Церков, який серед іншого зумовлений і потужним впливом РФ.

    Богослов підкреслив, що у Московського патріархату залишається чимало союзників серед помісних церков. Як приклад такої помісної церкви він навів Антіохійський патріархат, яка як член Пентархії навряд чи б віддала голос для засудження РПЦ.

    “В світовому православ’ї, як в ООН немає одного погляду на війну в Україні.  Є з одного боку Вселенський патріархат, який, як і західні країни, абсолютно чітко розуміє, що відбувається і підтримує Україну.  І є Церкви, які зовсім не так бачать цю війну. Вони бачать її як війну Заходу проти Росії, як намагання знищити православ’я…”, – завив архімандрит Кирило.

    Російський посол в Ізраїлі Анатолій Вікторов, Єрусалимський патріарх Феофіл III та очільник Російської духовної місії в Єрусалимі архімандрит Алєксандр (Єлісов) на прийомі на честь престольного свята головного собору місії, літо 2022. Єрусалимький патріархат поряд з Антіохійським залишається одним із древніх патріархатів, які перебуваютьпід сильним впливом РФ. Фото: пресслужба Єрусалимського патріархату

    На його думку, церковна церковна дипломатія країни-агресора залишається доволі потужною. Крім того, вона має набагато більше ресурсів, тому є ефективнішою. В РФ та Московського патріархату залишаються потужні важелі впливу на інші помісні церкви. ПЦУ ж треба більше працювати у цьому напрямку інформаційної війни із Росією, вважає богослов.

    Нагадаємо, у цьому ж інтерв’ю архімандрит Кирило Говорун розкритикував УПЦ (МП) за її мовчання щодо війни.

    Повну розмову можна подивитися тут:

    Найсвіжіше

    Популярне