Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Архімандрит Кирило Говорун критикує УПЦ (МП) за її мовчання щодо війни

    Архімандрит Кирило (Говорун) розкритикував реакцію керівництва УПЦ (МП) на руйнацію Собору в Одесі під час російського обстрілу. Він зазначив, що УПЦ (МП) мовчала під час початку війни в 2014 році і загибелі людей, а тепер активно висловила заперечення лише через руйнацію храму. Він обурений, що “руйнація стін спричинила набагато більше галасу ніж руйнація людського життя”.

    У своєму інтерв’ю для Духовного Фронту України, він сказав, що УПЦ (МП) мовчала щодо війни з 2014 року, коли Росія анексувала Крим.

    “Всі шоковані руйнацією Собору, зокрема УПЦ (МП) наче прокинулась”, – сказав Говорун. “Але це мені здається такий дзвінок для прокидання трохи фальшивий тому що насправді війна вже з 14-го року ведеться, в тому числі в Одесі вона почалася. Мала ескалацію після лютого 22-го року, коли стільки руйнації відбулося, стільки людського життя було втрачено і УПЦ мовчало”.

    “Ті речники які зараз прокинулися, вони мовчали, тепер вони прокинулися від того, що стіни зруйнували. Так це це частина ЮНЕСКО – це це важливі стіни, але це не люди, які загинули і це прикро, що руйнація стін спричинила набагато більше галасу ніж руйнація людського життя”, – зауважив церковник.

    Архімандрит Кирило сказав, що він був здивований реакцією УПЦ (МП) на руйнування Одеського Спасо-Преображенського собору. Він сказав, що церква зробила більшу заяву про руйнування собору, стін, ніж про тисячі загиблих українців.

    “Я був здивований і Одеською реакцією і Київською реакцією”, – сказав Говорун. “Я від Одеської такого не чекав, а від Київської я чекав набагато більшого, ніж те що пролунало від митрополита Онуфрія”.

    Богослов Кирило (Говорун) вважає, що хоча заяви єпископів УПЦ (МП) в Одесі є більш адекватними, реакція митрополита Онуфрія недостатня. Це свідчить про те, що керівництво УПЦ (МП) все ще живе в паралельній реальності, ігноруючи той факт, що Україна перебуває у стані реальної війни.

    “Тобто очевидно, що залишається в Києві тенденція ігнорувати реальність, максимально, не помічати її, наче те що відбувається з країною – це паралельний світ, а вони живуть в своєму світі і поки що оці два світи судячи із заяв Києва, я маю на увазі Київської митрополії, митрополита Онуфрія, судячи з цих заяв, оці два Паралельні світи Вони залишаються паралельними, при тому, що із Одеси вирвалися з цього паралельного світу і потрапили в наш реальний світ війни”, – додав богослов.

    Найсвіжіше

    Популярне