Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Александрійський до патріарха Сербського: Чому ви мовчите про втручання Росії в Африку?

    Патріарх Александрійський Феодор різко висловився щодо патріарха сербського Порфирія, маючи на увазі його вибіркову чутливість до того, що відбувається останнім часом у православному світі, з приводу російського втручання в Африку та російського вторгнення в Україну.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Зокрема, як повідомляється в повідомленні Александрійського Патріархату, патріарх Сербський Порфирій 22 липня надіслав Патріарху Александрійському Феодору листа, в якому попросив вжити заходів для звільнення колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври митрополита Павла.

    Патріарх Сербський вважає рішення українського правосуддя, з одного боку, «продуктом напруженої атмосфери в Україні, охопленій вогнем війни», а з іншого боку, як «результат наміру нинішнього влади зайняти Києво-Печерську лавру (монастир)».

    Патріарх Александрійський у своєму листі-відповіді, опублікованому сьогодні, підкресливши, що патріархат беззастережно виступає за захист прав людини, поспішає «нагадати» патріарху Сербському, що він жодним чином не виявляв такої ж чутливості до тисяч людей православних християн Африки, які «духовно отруєні Московським Патріархатом грабіжницьким і зухвалим вторгненням в парафію, яка географічно, пастирсько і духовно знаходиться під юрисдикцією Александрійського Патріархату».

    Патріарх Феодор також підкреслив, що у своєму листі патріарх Сербський згадав про Україну, «яка була охоплена вогнем», не назвавши винуватця цієї агресивної війни проти православного народу.

    «Наші російські православні брати свідомо розривають безшовну ризу Ісуса Христа на шматки, вливаючи отруту у другопрестольну Александрійську Церкву, яка принесла користь Церкві Росії, зміцнивши її автокефальний статус», – сказав Патріарх Александрійський.

    «З жалем констатуємо, що з огляду на цей абсолютно несправедливий, антицерковний і антиканонічний акт, ви не виявляєте такої чутливості, як у випадку з митрополитом Вишгородським Московського fатріархату Павлом. Ви мовчите, попри мої неодноразові заклики, які стосуються не лише однієї людини, а й тисяч африканських православних», – додав патріарх Феодор.

    Таким чином, він притягує до відповідальності патріарха Порфирія та інші Православні Церкви і заявляє, що очікує від Сербського Патріарха такої ж чуйності, яку він проявив до митрополита Павла, а отже, засудження антиканонічних і антихристиянських дій Російської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне