Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ не надасть „автокефалії“ УПЦ (МП) через плани вести проросійську політику в Україні, – аналітика ДФУ

    Напередодні Архієрейської наради російської церкви у мережі і ЗМІ з’явились думки, про можливість дарування московським патріархатом «автокефалії» для своєї структури в Україні, так званій УПЦ.

    Такий крок російських єрархів остаточно б зняв усі звинувачення з самої УПЦ (що в єдності з МП) стосовно її підпорядкування білокам’яній. Проте така «автокефалія», в разі проголошення, не матиме жодної канонічної сили. Нагадаємо, що згідно православної традиції і канонів автокефалію дарує Вселенський Патріархат. А він, як відомо, вже дарував Українській Церкві автокефалію у 2018 році.

    Водночас останні дії рпц з анексії українських єпархій змушують сильно сумніватись у готовності самої московської патріархії відпустити свою структуру в Україні у вільне плавання. З великою вірогідністю можна сказати, що ніякої автокефалії на завтрашній нараді проголошено не буде! Та й сама нарада немає на то законних повноважень.

    Та і саме російське священноначаліє не готове, а вірніше навіть не збирається цього робити. Вони і далі будь-якою ціною утримуватимуть частину своїх українських єпархій, очікуючи на перемогу кремля, щоб тоді повністю поглинути усю Україну. Підтвердження цьому стала сьогоднішня проповідь патріарха Кирила Гундяєва у Троїце-Сергієвій Лаврі.

    Її більша частина була присвячена саме українському питанню, яке сам Гундяєв розглядав крізь призму так званої ілюзорної «історичної Русі». Зокрема, він заявив, що ця історична Русь зараз тримається лише за рахунок єдності Російської Церкви, хоча ця єдність, на його думку, «не достатньо яскраво виражена і недостатньо міцна».

    «І сьогодні ті ж сили, які прагнули розділити країну та народ наш, роблять усе для того, щоб відірвати Православну Церкву в Україні від Повноти Руської Православної Церкви» – заявив Кирило.

    Все це йому нагадало часи жовтневого перевороту, коли «безбожна влада бачила небезпеку в єдності Російської Православної Церкви та інспірувала різного роду розколи та поділи». За його словами, з втратою державної підтримки всі ці розколи ліквідувались.

    Згадуючи все це, Кирило висловив надію, що зі втратою державної підтримки зникне розкол в Україні, а «Церква Святої Русі знову возз’єднається». Про настання цих часів Кирило і вся його релігійна спільнота і молиться. «Ми сьогодні ні про які політичні цілі не думаємо, але молимося про відновлення міцної духовної єдності всієї Русі, яка б виражалася в єдності Руської Православної Церкви, що канонічно об’єднує всіх православних людей історичної Русі» – наголосив Кирило.

    Після такої промови немає ніякого сенсу говорити про якусь автокефалію для УПЦ (що в єдності з МП) від москви. Адже сама церковна москва в особі її очільника лише молиться і вболіває за «єдінство руской церкві». Проте такий шлях неодмінно приведе до повного краху всієї цієї релігійної організації.

    Автор тексту: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне