П’ятниця, 24 Травня, 2024
Бiльше

    У Первомайську освятили Хрест на купол нового храму ПЦУ

    16 липня 2023 року біля храму Святого Архистратига Божого Михаїла ПЦУ в Первомайську освятили хрест на купол нового храму, що будується.

    Про це пише Гард.City.

    О п’ятій вечора дійство розпочалося освяченням води. Містяни зібралися у затінку стіни храму, який захищав від спекотного сонця, поруч із куполом та хрестом. То була дійсно рідкісна нагода — побачити купол ще не високо угорі, а поряд із собою.

    Уже скоро цей хрест буде височіти вгорі, на куполі, який виграватиме на сонці золотим та синім — кольорами України.

    Під час промов пролунали такі слова:

    “Ви будете вести своїх дітей, онуків, правнуків за руку в цей храм і казати: «А я був (чи була) в той день, коли освячували хрест для храму». Він буде дивитися згори на все місто. Це історія”.

    Після освячення хреста отець Володимир (Головчак) щедро покропив кожного освяченою водою. Усміхені люди раділи, адже після спекотного дня це було дуже доречно.

    Настоятель храму отець Володимир повідомив, що у п’ятницю вранці підніматимуть купол на церкву та запросив: «Приходьте, це теж буде історія». І то є так, тому що зараз ми маємо унікальну можливість бачити, як у нас на очах зводиться перший український православний храм у місті.

     

    На свято (а для парафії храму це було дійсно свято) завітав режисер Ше.Festу Олександр Висоцький та виступив із невеличкою промовою.

    Він нагадав про те, що південь України довгий час намагалися колонізувати росіяни, насаджували там чужу для нас культуру. Після подій 1930-х років Україна ніби розділилася на дві частини: та, де був Голодомор, де радянська влада фізично винищила українців, і та, якої він не торкнувся: Західна Україна, де до того ж ще й менше років була радянська влада. Тому саме там збереглося більше українських традицій, ніж тут, на півдні. І отець Володимир, котрий приїхав до нас із заходу України, є одним із тих людей, котрі відроджують ці українські традиції. Адже у нас у місті не багато місць, де можна знайти наснагу для душі, хоча і храми є, будинок культури є. Але саме тут, де раніше була пустка і де храм іще недобудований, так багато духовності, нашої української культури. Цей храм наче зернятко, посіяне у південну землю, і воно буде зростати.

    Найсвіжіше

    Популярне