Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ розповів, чому мало переходів на Буковині

    З часу отримання Томосу лише 34 громади Буковини покинули московський патріархат. З них 18 за останні два роки

    Про це написав священник ПЦУ Роман Грищук. Таку малу кількість переходів він пояснює кількома причинами і каже, що випереджає у цьому антирейтингу Чернівеччину лише Закарпаття.

    “Перше – тотальна неграмотність духовенства РПЦвУ.

    Лише четверта частина має закінчену середню, або вищу богословську освіту. А отже у священників відсутні знання церковної історії, канонічного права, історії Церкви та України. Звідси нерозуміння процесів становлення помісних Православних Церков, шляхів проголошення, боротьби, набуття та визнання автокефалії. І, як наслідок, концентрація на виключно обрядовості та приналежності до “правильної”, хоч і антиукраїнської, ієрархії.

    Друга –  незнання Біблії ні священнослужителями, ні більшістю мирян РПЦвУ.

    Звідси маніпуляції з підміною понять церковної “єдності у Христі” з єдністю під одним (московським) патріархом, як обов’язковою умовою спасіння. І заклики “дєржатца чістоти вєри”, яка, на їх думку, полягає саме у підлеглості м.Онуфрію і п.кірілу”, – пояснює священнослужитель.

    Далі він наголошує на кумівстві серед священників УПЦ МП.

    “Лиш із одного с. Коритне митрополит Онуфрій посвятив на священників близько 80 колишніх шоферів, фірманів та безробітних на священників практично без духовної освіти! Достатньо було кілька тижнів пошоферувати, чи поносити за ним “чумадани” і опа: ти священик!”, – зазначає отець.

    Також свою роль відіграє кругова порука і культ особи (вождизм).

    “Для буковинців не секрет, що митрополит Онуфрій має досить примітивні знання і його проповіді не надто вирізняються грамотністю, чи глибиною. Але його простакуватість подається як особливий вид “праведності”, майже “святості”, і його, хоч і живого, готові хоч уже канонізувати його фанати. Звідси таке легке сприйняття і навіть вдячність, коли у тебе кидають фарбованими яйцями, чи замість благословення правицею б’ють тебе по голові патиком”, – пояснює Роман Грищук.

    Серед інших причин малої кількості переходів духівник виокремлює сіяння ненависті до інших, апокаліптичні залякування, закритість від правдивої інформації в румуномовних селах.

    “Поширення відвертої брехні про те, що, мовляв, якщо українці храми забирають силою, що прийде ПЦУ, то заставлять усіх молитися українською, заборонять румунською і т.д.”, – каже Грищук.

    Чи не одне з найголовніших  – міцне зрощення УПЦ МП з проросійськими та антиукраїнськими партіями і наступне  – ставлення вірян перед “вибором без вибору”.

    “Мовляв, або ви православні, то мусите належати саме до нашої конфесії, тої, що очолюється м.Онуфрієм, тої, що у єдності з патріархом Кірілом, згідно грамоти Алєксія, або, якщо ви не належите до цього патріархату, то ви уже і не православні. І пекло вас чекає”, – написав отець Роман.

    Найсвіжіше

    Популярне