Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Всеукраїнська Рада Церков виступає проти законопроєкту про легалізацію медичного канабісу

    Усеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступила зі своїми зауваженнями та закликом щодо законопроєкту № 7457, який передбачає „легалізацію медичного канабісу“ в Україні. В офіційному зверненні організації зазначено, що пропонований законопроєкт спрямований на легалізацію вирощування та реалізації канабісу, а не на покращення медичної допомоги хворим.

    ВРЦіРО опублікувало зауваження до запропонованого способу легалізації канабісу в медичних цілях. Організація закликає Верховну Раду та Кабінет Міністрів відхилити проєкт закону № 7457 і замість цього розширити перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що можуть бути використані в медичних цілях.

    „Враховуючи ці факти для нас стає очевидним, що конкретний законопроєкт № 7457 спрямований не на створення додаткових можливостей для лікування тяжкохворих пацієнтів, а на легалізацію вирощування сировини конопель, яка містить наркотичну речовину, її переробки та реалізації в Україні. Відтак, цей законопроєкт – переважно про бізнес на наркотиках, а не про медицину та турботу про постраждалих від війни“, – пояснюють у ВРЦіРО.

    У зверненні також зазначається, що надання препаратам канабісу “медичного” статусу не перетворює їх на безпечні ліки, оскільки вживання канабісу має наркотичний ефект та може спричинити залежність. Організація підкреслює, що легалізація канабісу може створити базу для поширення наркоманії та мати згубні наслідки для суспільства.

    Зазначений законопроєкт містить положення про контрольований обіг канабісу та його продуктів, але Рада Церков наголошує на тому, що держава досі не змогла забезпечити ефективний контроль щодо продажу підакцизних товарів через тіньові та злочинні схеми. Тому ВРЦіРО сумнівається в ефективності запропонованого контролю над обігом канабісу.

    „… закликаємо Верховну Раду та Кабінет Міністрів зняти з розгляду та відхилити законопроєкт № 7457 від 10.06.2022 року про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Натомість закликаємо розширити перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та надати дозволи для їхнього застосування у медичних цілях шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 року та інших діючих підзаконних актів. У разі ухвалення законопроекту просимо Президента України Володимира Зеленського застосувати до нього право „вето“, щоби відвернути згубні для суспільства наслідки, коли під виглядом медичної допомоги створюватиметься база для поширення наркоманії з усіма її згубними наслідками“, – просять у ВРЦіРО.

    Найсвіжіше

    Популярне