Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Служителі УПЦ (МП) винесли з собору у Білій Церкві ікони російського імператора (ФОТО)

    Зі Спасо-Преображенського собору в Білій Церкві з киотів зникли ікони — їх винесли служителі УПЦ (що в єдності з московським патріархатом). Примітно, що на іконах, які винесли з храму, були зображення останнього російського імператора Миколи II та його родини.

    Про це повідомив митрополит Білоцерківський Православної церкви України Євстратій (Зоря).

    «Виявилося, що на вельми почесному місці, на правому стовпі храму, відразу одесную митрополита МП Августина, коли він там служив — було зображення родини останнього російського імператора. Воно типове, і навіть на не дуже чітких фотографіях з офіційного сайту єпархії МП — його добре видно», — написав він у Facebook.

    Митрополит також оприлюднив світлини «з подій у соборі за останні пару місяців».

    Свято-Преображенський собор у Білій Церкві/Фото з FB Євстратія (Зорі)

    «Тобто зараз, на десятому році війни та після 500 днів великого вторгнення, російський імператор і далі висів на почесному місці, засвідчуючи: «тут русский дух, тут Русью пахнет». Добре, що служителі МП царя унесли із собою. Його місце займе образ гнаного царатом праведного Петра Калнишевського — останнього кошового отамана Запорізької Січі перед її руйнуванням за наказом Катерини II», — додав священослужитель ПЦУ.

    Свято-Преображенський собор у Білій Церкві, служба УПЦ МП/Фото з FB Євстратія (Зорі)

    За словами Зорі, отець Леонід Бачинський, який раніше служив у соборі та робив для нього пожертви, зголосився приготувати в пусті киоти тимчасові ікони, які з часом будуть замінені на постійні.

    Образ Петра Калнишевського

    Він додав, що після того, як о. Леонід пообіцяв служителям МП, що буде вимагати розслідування, куди зникли Білоцерківська ікона Богородиці та гробниця під Плащаницю, «ці святині сьогодні були в собор повернуті».

    Нагадаємо, 11 квітні кілька сотень людей зібралися біля Спасо-Преображенського собору у Білій Церкві. Вони вимагали Білоцерківську єпархію перейти до єдиної помісної церкви України — Православної церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне