Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Ще дві релігійні громади на Вінниччині приєднались до ПЦУ

    8 липня у Свято-Покровському храмі у Бродецькому Хмільницького району відбулася урочиста Божественна літургія, яку відправив благочинний Козятинського благочиння протоієрей Валерій Кушнір. Це була перша літургія після того, як місцева релігійна громада ухвалила рішення вийти з УПЦ (що продовжує перебувати у єдності з російською церквою) та приєднатися до канонічної Православної Церкви України.

    Про це пише видання Віта ТБ. 

    На першу Літургію прийшло багато вірян, у тому числі й хористи, які співали у церкві раніше, і помічники, що допомагали священнику у олтарі. Поки що парафією буде опікуватися протоієрей Валерій, але вже незабаром сюди буде призначений новий настоятель.

    Цього дня перше богослужіння після приєднання до ПЦУ відбулося й у Свято-Покровському храмі села Пилява Вінницького району. Місцева релігійна громада ще кілька місяців тому ухвалила рішення про зміну адміністративного підпорядкування і перехід у канонічну помісну Православну Церкву України, але весь цей час не могла реалізувати своє право, яке гарантоване законодавством України. Протягом певного часу храм стояв зачинений, а перед цим колишній настоятель встиг винести з нього предмети, які придбала громада і які необхідні їй для звершення Літургії. Цей факт був виявлений напередодні, коли миряни нарешті потрапили до своєї святині, – інформує пресслужба Вінницько-Барської єпархії

    Представники церковного активу вперше помолилися у своєму храмі українською мовою. Молебень за Україну і за її захисників, за Українську Церкву і за усіх жителів Пиляви звершив благочинний Вінницького району архімандрит Дорофей (Маркевич). Після цього була відправлена панахида за загиблими воїнами.

    Вже незабаром у Пиляву також буде призначений новий настоятель, який приготує храм до першої Літургії і звершить разом із громадою Святу Євхаристію.

    Нагадаємо, на підставі звернення жителів села Уланів, що у Вінницькій області, 4 травня відбулися збори місцевої релігійної громади. Результатом стало клопотання про передачу місцевого храму до ПЦУ. Храм є одним з найстаріших у Хмільницькому районі – 1777 року побудови.

    Найсвіжіше

    Популярне