Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Лавра для всіх: Співіснування громад – це ключ до розв’язання конфлікту?

    Скандали в Києво-Печерській лаврі стали приводом для багатьох, насамперед ворогів України, використати їх на свою користь. Ці події, які відбуваються в Лаврі і навколо неї, викликають негативні заяви та дії з боку російської розвідки, прес-служби Кремля та навіть Білорусії. Цей інформаційний фон несприятливий для України.

    Таке в інтерв’ю Духовному Фронту України сказав богослов Кирило Говорун.

    “На мою думку, я чесно кажучи, не знаю, як ця історія з лаврою закінчиться. Очевидно, має місце протистояння між державою, яка законно вимагає своїх прав і розпоряджається власністю відповідно до закону, та людьми, які вважають себе, сучасною мовою “стейкхолерами лаври”, що вони в цю лавру ходили роками, що вони справді допомагали її відновлювати і тепер вони вважають, що цю лавру в них забирають. Це протистояння очевидно буде тривати, і чесно кажучи, не бачу, коли воно завершиться.

    Я боюся, що наразі інформаційні приводи для наших ворогів починають формуватися. Поки вони діють спонтанно і неконтрольовано, але є можливість, що вони почнуть створюватися цілеспрямовано. Наприклад, під видом груп людей, які не згодні з діями держави щодо Лаври. Це може тривати досить довго, і я не знаю, як це закінчиться. Але на мою думку, можливим виходом з цієї ситуації було б співіснування двох громад на території Києво-Печерської Лаври.

    Я хотів би повторити свої тези, які я вже висловлював, зокрема на духовному фронті. Співіснування двох громад на території Лаври не тільки вирішило б проблему Лаври, але й відкрило б можливість для двох православних церков в Україні – Української Православної Церкви та Української Православної Церкви Московського патріархату – знайти модель співіснування. На мою думку, це було б найбільш реалістичним варіантом розв’язання цієї проблеми.

    Лавра є великою, і має природні умови для співіснування двох громад. Вона поділяється на верхню і нижню Лавру, вони навіть фізично розділені стіною з воротами, які можна закрити на деякий час, але краще тримати їх відкритими. На мою думку, було б природним мати громаду Української Православної Церкви на верхній Лаврі і громаду УПЦ МП на нижній Лаврі. Крім того, можна розглядати можливість третьої громади – Вселенського патріархату – на території Лаври, оскільки Лавра була заснована під юрисдикцією Константинополя і більшу частину своєї історії існувала в юрисдикції Вселенського патріархату”, каже богослов.

    Повне відео тут:

    Найсвіжіше

    Популярне