Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополиту УПЦ (МП), який поїхав молитися за російських солдатів, оголосили підозру

    Служба безпеки України митрополиту УПЦ (що в єдності з МП) підозру в глорифікації учасників збройної агресії РФ проти України.

    Про це йдеться в тексті підозри.

    44-річний Олексій Масленніков родом із Молдови, але мав українське громадянство. В Україні він із 2013 року у Сумській області очолював Роменську єпархію Української Православної Церкви Московського патріархату як митрополит Роменський і Буринський Іосиф.

    В умовах війни 20 вересня 2022 року Масленніков виїхав за кордон у Польщу і і потім подався до Росії, аби 25 вересня провести так звану Божественну літургію у в Свято-Миколаївському монастирі міста Верхотурьє Свердловської області РФ. У церковному заході взяв участь як архієрей (старший первосвященник), розуміючи, що літургія є публічною і проводиться для великої кількості людей.

    На літургії за участю Іосифа звучали настанови молитися за російських військових, які воюють проти України: «Да хранимо державие наше российское, властей, воинство и народу ее, отцу нашему наместнику всечесному священному игумену Иерониму с братией святой обители сия, всему священному Собору, всем предстоящим и молящимся православным христианам, паломникам, жертвователям, попечителям, благоукросителям святой обители сия и всем православным християнам подашь Господи мир, тишину, здравие и спасение и во всем благое поспешение и сохрани их на многае лето».

    Вважається, що Масленніков попередньо знав про зміст текстів молебень, які будуть на літургії. У висновку судово-лінгвістичної експертизи вказано, що такі молитви містять спонукання до збереження державності Росії. Крім цього, прославляють учасників російської військової агресії проти України.

    Кандидат історичних наук написав у висновку, що церковний служитель Іосиф, наклавши на себе хресне знамення, просив Бога виконати так зване молитовне прохання. Це означає, що він публічно молився і підтримав російську владу, державу, військо та народ.

    За даними ЗМІ, Масленніков перебуває на території РФ і отримав російський паспорт. 28 грудня 2022 року Президент України позбавив його українського громадянства, а також Масленнікова внесли у санкційний список РНБО.

    Найсвіжіше

    Популярне