Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Іменини Івана Хрестителя чи свято Купала? ПЦУ нагадує різницю та закликає до молитви 7 липня

    Багато людей, відповідаючи на запитання: «Що святкуємо 7 липня?», згадають насамперед про «свято Івана Купала». При цьому вони вважатимуть себе християнами, віруючими. Але якби вони в цей день прийшли до храму, або навіть напередодні, на вечірню 6-го липня, то знали би, що Церква 7 липня за юліанським календарем вшановує Народження, або Різдво, чесного славного пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоана – про якого Сам Спаситель говорить так: «Не було серед народжених жінками більшого за нього» (Мф. 11: 11).

    Водночас немає і не було у християн такого святого – «Івана Купала». Купало – це назва язичницького божества, якого різні дослідники характеризують так: «божество продовження роду», «покровитель водойм», «поганський бог земних плодів» тощо. Святкували і приносили жертву цьому божеству в день літнього сонцестояння, яке припадало на 24 червня за старим (7 липня – за новим) стилем.

    В цей час, коли день був найдовшим, а ніч – найкоротшою в році, в момент розквіту природи, коли все навколо розвивається, зеленіє, квітне – тоді язичники влаштовували магічні обряди, аби вшанувати сонце як джерело тепла, світла і життя, і задобрити божеств, які б «допомогли» зберегти майбутні врожаї. Звідси – всі відповідні обрядові дійства, які пов’язані з віруваннями, що в цей день «сонце купається у воді», тому й вода, як і вогонь, нібито має особливу, «чудодійну» силу. Відтак «купальські» ритуали, повʼязані з водою, вогнем, рослинами – є суто язичницькими і жодного стосунку до шанування пророка Іоана не мають.

    Чому і як Купало «став» ще й Іваном? Скоріше за все, через вплив християнства, коли на ту ж саму дату припадало вшанування великого пророка Іоана Предтечі, який хрестив Господа Ісуса Христа у водах Йордану.

    Свято Різдва Іоана Предтечі, як і кожне церковне свято, віруючі люди відзначають у храмах, з молитвою на вустах. Іоан Хреститель є одним із найбільш шанованих святих, його пам’яті присвячені аж 7 святкових дат у церковному календарі і він є єдиним святим, чиє земне народження святкує Свята Церква, окрім Спасителя і Його Пречистої Матері (інших святих ми вшановуємо в день їхнього упокоєння, тобто їхнього народження для вічності).

    Чимало людей з іменем Іван 7 липня святкуватимуть свої іменини, тому запрошуємо їх та їхніх рідних до храмів, аби помолитися до небесного покровителя і приступити до Таїнств Сповіді та Причастя, оздоровити душу й очистити серце. Тим більше, в останні дні Петрівського посту.

    Щодо участі вірян у «народних купальських гуляннях», то враховуючи, що Церква до них не має стосунку, вважаючи їх відлунням язичницьких обрядів, беручи до уваги також, що нині є час посту – від таких «гулянь» слід утримуватися. Натомість молитва і добрі справи на вшанування справжнього святого Івана – Господнього Предтечі, будуть богоугодними та для вірних духовно корисними.

    Найсвіжіше

    Популярне