Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    В Іраку штурмували посольство Швеції на знак протесту проти спалення Корану

    У столиці Іраку Багдаді сотні людей вийшли на штурм шведського посольства, висловлюючи протест проти акції зі спалення Корану, що відбулась напередодні у Стокгольмі.

    Про це пише SVT.

    Впливовий мусульманський лідер шиїтів Моктада ас-Садр закликав своїх послідовників вийти на вулицю й висловити протест проти спалення Корану, після чого послідовники попрямували до шведського посольства в Багдаді.

    На відео в соціальних мережах видно великий натовп біля шведського посольства, а також усередині посольського комплексу.

    За даними медіа, тиснява тривала близько 15 хвилин і припинилася після того, як на місце прибули Сили безпеки.

    У Міністерстві закордонних справ Швеції повідомили, що співробітники посольства покинули будівлю і переїхали в безпечне місце.

    «Ми добре поінформовані про ситуацію. Співробітники нашого посольства в безпеці, Міністерство закордонних справ підтримує з ними регулярний звʼязок», — відповіло відомство на запит SVT.

    28 червня у Стокгольмі біля мечеті відбулася скандальна акція, організатор якої Салван Моміка виконав свою обіцянку спалити Коран. Спочатку він увімкнув шведський гімн і розмахував шведським прапором, а потім почав виривати сторінки Корану, клав на них бекон і підпалював цигаркою. Спалення Корану викликало бурхливу реакцію в багатьох країнах Близького Сходу, зокрема в Йорданії, Іраку й Ірані, а Марокко відкликало свого посла зі Швеції

    Найсвіжіше

    Популярне