Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Не заборонити УПЦ (МП), це те ж, якби ЗСУ не стріляли б у відповідь, – релігієзнавець

    Нещодавно всіх українців обурив випадок, коли на Хмельниччині у місті Красилів прихожани УПЦ (що в єдності з МП) викрикували “Ганьба” під час похорону військовослужбовця. Як згодом переконували у міськраді Красилова, вигуки стосувались саме парафіян ПЦУ, а не загиблого воїна.

    Чому на 9 році війни досі присутня така гостра реакція на перехід до Православної церкви України, “Еспресо.Захід” запитав релігієзнавця і доктора філософських наук, який був снайпером ЗСУ, Юрія Чорноморця.

    Він каже, що його такі дії також шокували, але, на його переконання, ситуацію легко можна виправити у парламенті. Зробити це повинні нардепи, ухваливши законопроєкт про заборону проросійської церкви.

    “Законопроєкт поданий ще на початку року у Верховну раду. Він не порушує жодні наші європейські зобов’язання, не порушує принцип розділення церкви й держави. Проєкт насправді дуже простий – забороняється зв’язок з релігійними центрами в країні-агресорі. Якщо релігієзнавча експертиза встановлює, що релігійне об’єднання чи організація мають такий зв’язок, то через суд її можна буде заборонити”, – пояснює релігієзнавець.

    Він додає, що ухвалення закону подарує Україні зовсім іншу політико-правову реальність.

    “Якщо у нас проросійські партії заборонені, проросійські телеканали заборонені, то чому проросійська релігійна організація так вільно себе почуває? Треба законодавче зобов’язання, що не може бути навіть символічного зв’язку з релігійним центром в країні-агресорі”, – каже Чорноморець.

    Релігієзнавець наголошує, що закон про заборону УПЦ МП ніяким чином не суперечить міжнародним нормам.

    “У нас є рішення Європейського суду з прав людини, що ми можемо вимагати від релігійних організацій адекватної назви. Також ми можемо вводити обмеження, які стосуються міркувань національної безпеки, а не лише фізичного і морального здоров’я громадян. Тобто в нас є рішення на руках, а ми сидимо і думаємо, чи робити щось, чи не робити. Мені це дуже дивно. Це все одно, якби Збройні Сили сиділи на фронті й думали – стріляти у відповідь в росіян, чи не стріляти. Верховна Рада, не приймаючи законопроєкт, поводиться просто абсолютно злочинно”, – зазначив доктор філософських наук.

    Аби почати працювати з парафіянами, найперше треба заборонити московський патріархат.

    Він переконаний, що саме законодавчі ініціативи допоможуть вирвати прихильників московського патріархату з тенет пропаганди.

    “Варто почати з парламенту. Парафіяни дивляться на народних депутатів, і думають: якщо їм можна на 9-му році війни не приймати жодних законопроєктів про московський патріархат, то нам тим більше можна робити що завгодно. Аби почати працювати з мирянами, найперше треба заборонити московський патріархат. А потім будемо витягувати з-під впливу московської пропаганди її колишніх вірних. Ви бачите, що в нас 90 відсотків єпископів УПЦ МП брали участь у московській пропаганді. А пред’явили звинувачення може кожному десятому з них. Це не робота СБУ, а просто сором. Шкода, але в нас країна людей, які не хочуть брати на себе відповідальність. Ми дивуємось, що в нас безвідповідальні попи, баби з московського патріархату, але в нас ця безвідповідальність йде від найвищого керівництва”, – підсумував Юрій Чорноморець.

    До слова, Юрій Чорноморець зараз розпочав збір коштів на озброєння для ЗСУ.

    Найсвіжіше

    Популярне