П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Дати державних свят в Україні зміняться: що потрібно знати про календарну реформу?

    Нещодавно Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроект “Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України” (реєстраційний номер 9431). Згідно нього відбудеться перенесення дат святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, а також Дня державності з 28 липня на 15 липня, і Дня захисника і захисниці з 14 жовтня на 1 жовтня.

    Така ініціатива обумовлена рішенням архієрейського собору ПЦУ про перехід, у восени, на новоюліанський календар. Нагадаємо, що ці свята відзначились відповідно у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира Великого та на свято Покрови Божої Матері. У зв’язку ж з календарною реформою ці свята змістяться у датах на 13 днів.

    Така пропозиція президента є доволі позитивним сигналом. Адже вона свідчить про певну синергію держави і церкви у питанні відновлення української ідентичності, остаточного розриву із радянським минулим, та сприяє руху України на шляху до Європи, а Церкви – традицій і звичаїв більшості Помісних Церков.

    Окрім цього такий законопроект сприятиме у впроваджені самої календарної реформи. Адже очевидно, що згадані державні свята доволі сильно були з’єднані з церковними. Їх би розділення справляло враження неповноцінного свята і було б приводом до спекуляцій опонентів.

    Водночас і багатьох українців завжди хвилювало як же діятиме держава у випадку переходу Церкви на новоюліанський календар. Тому прийняття такого закону остаточно розставить всі крапки над «і», і засвідчить підтримку ініціатив Церкви державою.

    Тож варто лише привітати таку ініціативу і побажати їй якнайшвидшого ухвалення у Верховній Раді.

    Найсвіжіше

    Популярне