Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині до ПЦУ приєдналося ще дев’ять громад

    Із початком повномасштабного вторгнення дев’ять релігійних громад і п’ять священиків на Полтавщині перейшли від Української Православної Церкви (що в єдності з Московським Патріархатом) до Православної Церкви України.

    Про це розповів в ефірі Українського радіо «Полтава» митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

    Близько місяця як змінила свою юрисдикцію релігійна громада селища Новооржицьке Лубенського району. Священик від переходу до ПЦУ відмовився, говорить митрополит Федір.

    Зазвичай перехід до ПЦУ ініціюють віряни. Священики цей процес навпаки гальмують. Вищою владою в релігійній громаді є загальні парафіяльні збори. На них запрошують представників місцевої влади – старосту чи керівника громади, священика. Якщо останній проти, громада обирає нового. З приводу юридичних питань можна, зокрема, звернутися за консультацією до єпархії, де працює юрист.

    За словами митрополита, єдина громада на Полтавщині, яка розірвала угоду на оренду землі під церквою Московського Патріархату – Миргородська.

    Деякою мірою, це декларативне рішення. Втім, добре, що влада і депутати в такий спосіб висловлюють свою позицію. Часто в громадах земельні ділянки передають у постійне користування, а не в оренду. Позаяк, це приклад того, що в Україні не може бути церкви, що є частиною російської. Адже саме Москва поширює наративи про те, що ПЦУ – це не канонічна Церква, Томос «неправильний».

    Переходу монастирів до Православної Церкви України найближчим часом можна не очікувати. Вони мають змінити канонічно-організаційне підпорядкування, говорить митрополит Федір.

    Перехід монастирів слід очікувати в останню чергу. Це надзвичайно консервативні структури і в них ще більше форм Московського Православ’я, псевдодуховності. Але процес цей невідворотній. Церква в нашій державі має бути українською не за назвою, а за суттю.

    Останніми до єпархії надійшли два звернення від Новооржицької та Лохвицької громад.

    Найсвіжіше

    Популярне