Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ: росія маніпулює релігійними єрархами для служіння її імперським амбіціям

    Митрополит Епіфаній, предстоятель Православної Церкви України, звинуватив Росію у спробах впливати на українських релігійних діячів, щоб використати вплив Церкви для послаблення України та задоволення імперських амбіцій Кремля.

    У своєму інтерв’ю для Orthodox Times він заявив, що російські дипломати були вислані з Греції за спроби підкупити місцевих церковних єрархів. Епіфаній звинуватив Росію у рощколах інших Церков та маніпуляції інформацією.

    „Ми бачимо результат – російську агресію, ідеологічну підготовку до неї, до якої Кремль сприяв, зокрема через Церкву Московського Патріархату. Ми бачимо агресивність Москви в Африці проти Патріархату Александрії. Ми бачимо спроби розколу в Церкві Кіпру. Ці і багато інших прикладів свідчать про те, що російські впливи в церковному середовищі не спрямовані на благо Православної Церкви, а лише на служіння інтересам Кремля і його кривавого неоімперського плану“, – зауважив предстоятель ПЦУ.

    „Коли хтось приходить до Церкви, він віддає свою душу. Він довіряє себе священику і проявляє йому довіру. Москва використовує цей факт через церковну проповідь, вплив на єрархів, на християн, особливо на тих, хто має соціальний, економічний або політичний вплив, і спрямовує все в напрямку, який сприяє її неоімперській політиці. Вона також вправно маніпулює різними конфліктами, підсилюючи їх і заважаючи їх врегулюванню. Вона хоче, щоб усі, крім неї, були слабкими, змушеними звертатися до неї за захистом і допомогою“, – сказав митрополит Епіфаній. Він також заявив про постійні спроби росії дискредитувати ПЦУ. Московити намагались поширити брехню про те, що ПЦУ порушує умови Томосу.

    Митрополит Епіфаній засудив такі маніпуляції та дезінформацію, сказавши до „диявол сіє сумнів серед людей“. Він наголосив на тому, що ПЦУ послідовно виконує вимоги Вселенського Патріархату навіть попри російські спроби створити атмосферу підозр.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ впевнений, що лаврські монахи чекають остаточних рішень від держави. Також Сербська Церква відмовилась від Конференції Європейських Церков через ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне