Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Ніжині депутати не підтримали рішення про заборону діяльності УПЦ (МП): як тривала сесія міськради

    У Ніжині депутати не підтримали рішення про заборону діяльності УПЦ (що в єдності з Московським патріархатом). Під стінами міської ради зібралися прихильники й противники заборони діяльності УПЦ (МП) в місті. Надворі — молилися, у стінах міської ради вступали у перепалки з депутатами.

    У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки Московський патріархат. Зміни у свій статут організація внесла навесні минулого року, щоб відмежуватися від Російської православної церкви. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом РПЦ.

    “В такому стані працювати неможливо, будь ласка, зберігаємо тишу, всі охочі будуть запрошені до слова. Замовляючи будь-яку послугу в Московській церкві, купуючи свічку, ви купуєте патрон для знищення українського захисника”, — говорить депутат Ніжинської міськради від “Європейської солідарності” Андрій Гомоляко.

    “Не треба нас звинувачувати, що наші гроші йдуть на патрони, снаряди для Путіна, якщо є у Вас докази, то покажіть. Сьогодні ми ображаємо один одного, а завтра ви підете забирати храми. А ми будемо захищати їх”, — каже парафіянин УПЦ (МП) Олег Палянський.

    Обговорення питання про заборону діяльності церкви тривало 1,5 години. Слухали думки парафіян як Православної церкви України, так і Української православної церкви (МП).

    “Було дві пропозиції: профільної комісії винести це голосування на сесію і друга, це пропозиція депутата зняти з голосування”, — говорить міський голова Ніжина Олександр Кодола.

    Після завершення обговорень депутати почали голосувати. “За” — 16, утрималися двоє, а п’ятеро не голосували. Потім з’ясували, що у кількох депутатів не спрацював планшет, то голосування відбулося вдруге. Рішення підтримали 18 депутатів, щоб його ухвалити не вистачило двох голосів.

    Найсвіжіше

    Популярне