Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Відбувається геноцид українців Криму шляхом асиміляції». Експерти про – результати російського «перепису населення»

    Згідно з опублікованими даними Всеросійського перепису населення в тимчасово окупованому Криму, кількість етнічних українців тут значно скоротилася, і українці (145 тис. осіб) тепер, нібито, посідають третє місце за чисельністю – після росіян (1296 тис. осіб) та кримських татар ( 250 тис. осіб).

    Крим.Реалії вирішили прояснити ситуацію та опитали кримських експертів і активістів із цього приводу.

    За даними Всеукраїнського перепису населення (2001 року), у Криму проживало понад два мільйони людей. Із них: етнічних росіян – 58%, 24% – українців, 12% – кримських татар.

    Один із лідерів руху «Євромайдан-Крим», журналіст, головний редактор газети «Кримська світлиця» Андрій Щекун упевнений, що російська влада вживає послідовні цілеспрямовані дії, щоб знищити віру та українську ідентичність етнічних українців Криму.

    «Слід звернути увагу на те, що українці як етнічна спільнота є найбільш дискримінованими в Криму, і це без перебільшення. Питання у площині цілеспрямованого знищення українців Криму – відбувається геноцид шляхом асиміляції. Спочатку забрали в українців мову – лінгвоцид, про який говорить Уповноважений із захисту державної мови, потім знищили український театр – культуру. А вже цього року захопили Кафедральний Собор у Сімферополі, вимагають знести храм у Євпаторії – українську церкву, яка не зламалася у Криму та є єдиною релігійною структурою, яка не здійснила перереєстрацію за окупаційними вимогами», – розповів експерт.

    На думку Андрія Щекуна, Кремль проводить роботу з асиміляції українців Криму.

    «Для чого це вони роблять, усім зрозуміло, бо саме українська мова, культура та церква – це українська ідентичність того, що Крим залишається українським, і боротьба за нього триває до сьогодні. «Борітеся – поборете», – писав Тарас Шевченко. Настане час, і на звільненій землі в Криму ми матимемо важку роботу з відновлення українських символів та формування української ідентичності», – зазначив експерт.

    Засновник громадської організації «Вільний Крим» Олексій Єфремов вважає, що чисельність населення етнічних українців у тимчасово окупованому Криму могла знизитися з двох причин.

    «Перше – вірити російським переписам населення однаково, що місцевим виборам та іншим «незалежним» соцопитуванням. Десь додати відсоток, десь забрати. «Кручу-верчу, обдурити хочу». Всі ці цифри вміло використовують пропагандисти у своїх виправданнях агресії, псевдореферендумів та захисту російських і російськомовних. Друге – знаючи багатьох кримчан, цілком припускаю, що росіянином стало бути вигідніше, зручніше і безпечніше. Чого не скажеш про українців і кримських татар. Із задоволенням спостерігатиму, як незабаром (після деокупації) жителі півострова перевзуватимуться і перефарбовуватимуться, щоб мімікрувати під нову-стару державу», – прокоментував ситуацію громадський діяч.

    Кримський активіст із Сак, боєць ЗСУ Василь Самойлов упевнений, що ці переписи сфабриковані в пропагандистських цілях.

    «Почнемо з того, що по факту жодного перепису не було. Якщо 2014 року переписувачі справді ходили, то 2020-го я не знаю жодної людини, до якої б прийшли для перепису. Дані цього так званого перепису – це інформаційний вкид, який має на меті показати, що начебто в Криму мало українців, і підтвердити старий пропагандистський фейк, що Крим – це начебто історично російська територія. Якщо згадувати перепис 2014 року, ці дані щодо етнічного складу населення також не можна вважати правильними, бо особисто знаю багато випадків, коли переписувач не ставив людині питання про національність, а просто одразу писав «росіянин». Але, незважаючи на всі репресії, тиск і погрози сотні тисяч кримських українців залишаються на своїй землі і чекають на звільнення», – поділився своїми спостереженнями активіст.

    Кримський активіст із Євпаторії Сергій Вікарчук зазначає, що в тимчасово окупованому Криму створено умови, коли називатися українцем загрожує проблемами.

    «Було дві великі міграції з окупованого Криму. Перша – у 2014-2016 роках і друга – у 2022 році. Але ці міграції не могли бути бути настільки грандіозними. В основному через фізичний терор, інформаційний тиск змушує людей йти на поступки агресора, де українці визнають себе іншою національністю, і як би це не звучало, але це спосіб вижити. Також важливо зазначити, що ці дослідження зроблено на окупованій території та неакредитованими фахівцями, тобто пишеться власна історія, на свій лад. Ворог на окупованій території намагається максимально витіснити аборигенів регіону та замінити лояльним населенням. Фактично, це потрібно визначати та прирівнювати до примусових депортацій. Це геноцид», – зазначив активіст.

    Найсвіжіше

    Популярне