Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині вирішували долю храму

    15 червня, в будівлі Чутівської селищної ради відбулася чергова сесія, на якій розглянули питання надання Православній церкві України в постійне користування земельної ділянки в селі Сторожове. На якій зведено дерев’яну церкву.

    Як виявилося, є багато нюансів щодо документів як на саму будівлю, так і на земельну ділянку, повідомляє blog.poltava.to

    У 2017 році в Сторожовому за селом, де археологічний комплекс «Сторожові могили», було споруджено капличку. Місцеві жителі наполягали, щоб її споруджували не на горі, а в центрі села. Проте було досягнуто консенсусу – капличку встановили на горі, а в центрі пообіцяли звести церкву.

    Буквально за пару днів після цього рішення священник УПЦ (МП) там поставив хрест і камінь, як знак про майбутнє будівництво храму. Коли звели храм, то службу там проводили представники УПЦ (МП).

    Лише минулого 2022 року ключі від храму віддали отцю ПЦУ і він разом з прихожанами зробили там невеличкий ремонт і почали проводити службу.

    Священник УПЦ МП натомість проводив службу просто неба, та 15 лютого заявив, що забирає цю церкву.

    Після цього громада почала розбиратися, то чия ж церква. Виявилося, що цю ділянку для «обслуговування релігійної споруди» видала тоді ще Войнівська сільська рада УПЦ МП. А от документів на саму церкву, яка не є капітальною спорудою, а малою архітектурною формою, не знайшли.

    Люди зібрали підписи про те, що бажають, щоб ця церква була ПЦУ і направили їх до селищної ради. Також на вимогу цієї громади депутати подали проєкт рішення про передачу земельної ділянки до ПЦУ.

    На сесію завітали і жителі Сторожового, які виступають за Православну церкву Україні. Серед них, Галина Дмитрик, чоловіки в родині якої зараз стоять на захисті України в лавах ЗСУ. Жінка наголошує, що діяльність УПЦ МП – це загроза країні і підтримка цієї церкви – це зрада воїнів, які віддають свої життя на фронті.

    Її підтримала і пані Лариса зі Сторожового. Вона розповіла, що за ці роки, поки церква була під керівництвом УПЦ МП, там було мало що зроблено, а після того, як ключі віддали священнику ПЦУ, була зроблена велика робота.

    Щодо священника УПЦ МП, який і був настоятелем цього храму до передачі ключів представникам ПЦУ, то він нині за кордоном.

    Найсвіжіше

    Популярне