Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Коли вивозили дітей з Олешок, над головами літав російський дрон з гранатою, але Бог зберіг» – капелан Богдан Гнатів

    «Учора нашій команді вдалося вивезти з окупованих Олешок 15 осіб, з них 10 дітей. Дякуємо всім за молитву», – таке повідомлення надійшло до капеланського чату.

    Сайт Української Церкви християн віри євангельської зв’язався з його автором, капеланом з м. Соснівки Львівської обл. та місіонером Life Ministry International Богданом Гнатівим, який уже рік і два місяці служить у гарячих точках Херсонщини, та дізнались про подробиці рятувальної експедиції.

    «Ми з братами Михайлом і Олексієм Сидорчуками, Олександром Мельником, Олексієм Сурмачем та місцевим братом Андрієм Валерійовичем вирішили приєднатися до ініціативи, започаткованої волонтерською командою Unity of people Михайла Пуришева. Старанно готувались до цієї операції, але розуміли, що все в руках Божих», – ділиться Богдан.

    Думаючи над тим, як витягнути людей з лівого берега Дніпра, ревно молилися. Волонтери вирішили зробили пробний виїзд: «Поплили перший раз на одному човні, щоб показати росіянам, що без зброї, з білим прапором. З розвідки повернулися живі й здорові, вороги не стріляли».

    Наступного разу взяли два моторних човни та ще один гумовий, на якому можна було плавати у місті. Це було в суботу 10 червня 2023 р. Евакуація виявилася вдалою: на правий берег доправили дві літніх подружніх пари та чоловіка середнього віку (люди сиділи на даху будинку та, помітивши човен, привернули увагу рятівників).

    «Там моя сестра та шестеро дітей»

    У неділю надійшла разюча інформація про загибель на Дніпрі волонтерів з іншої команди. Брати молились і думали, як бути далі, та Бог дав у серце розуміння, що допоможе у порятунку людей.

    «Того дня надійшов дзвінок від диякона із Сарн Рівненської області. Він каже: «Ми чули, що ви забираєте людей з Олешок. Там моя рідна сестра, вона віруюча, у неї шестеро дітей, чоловік…»

    За справу взялася волонтерка Оксана Волжина, яка займається евакуацією дітей з Бахмуту та Донбасу, а також координує нашу навігацію у Олешках. Вона розшукала цю родину. Виявилося, що сім’я була у недоступному для команди місці, там, де стояли росіяни зі зброєю. Тому вирішено було шукати компромісний варіант. Скинули родині координати, а та, хоч із великими труднощами, дісталася до потрібного місця самотушки.

    «Нашій команді теж довелося зробити пару ходок: спочатку вивезли дітей, а потім ще раз поїхали по батьків. Бог нам допоміг забрати цю сім’ю – шестеро діток і двоє дорослих», – розповідає капелан.

    За його словами у понеділок вдалося врятувати ще одну групу біженців: четверо дітей, двоє дорослих жінок та одного чоловіка. Вони виїхали з Криму та оселилися в Олешках.

    «Спочатку ці люди три години ішли по воді, а коли далі просуватися стало неможливо, наші брати відважно заглибились у середину підтопленого міста на гумовому човні. Зараз, слава Богу, всі вони вже в безпеці», – констатує Богдан.

    Потрібна молитовна підтримка

    «Росіяни весь час слідкували за командою. Дрони літали над головами, хтось навіть помітив дрон з гранатою. Але з того боку так і не прозвучало жодного пострілу. Знаю, що це Бог зберіг!»

    На питання, яка потрібна зараз для команди допомога, капелан назвав єдине – молитовна підтримка.

    А ще зауважив: «Волонтери та військові цінять, коли поряд з ними є капелани. Ми так само як і вони, ідемо на ризик. Але з вірою молимось і Бог все влаштовує. Впевнений, що це є свідченням для багатьох людей», – підкреслює Богдан Гнатів.

    Найсвіжіше

    Популярне