Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні починається Петрів піст

    Петрів піст (Петрівка) – один із чотирьох багатоденних постів церковного року у віруючих, тривалість якого залежить від Великодніх свят. Під час посту віряни дотримуються обмежень у їжі та розвагах.

    У 2023 році Петрів піст почнеться у понеділок, 12 червня. Він завершиться напередодні свята Петра і Павла, яке в церковному календарі припадає на 12 липня.

    Піст – це час, коли віруючі люди втихомирюють своє серце та з тихими думками наближаються до Бога. Тому у такі дні не слід влаштовувати гучні гуляння, вечірки чи дозвілля подібного характеру. Окрім того, під час посту віряни в обов’язковому порядку дотримуються настанов церкви стосовно того, які продукти не можна вживати.

    “А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони-бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно” (Мф. 6:16-18)”, – говориться про це в Євангеліє від Матвія.

    Найсвіжіше

    Популярне