Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ освятив храм, який понад десятиліття оспорювала вся верхівка МП

    Відвідуючи Чернігівську єпархію Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній 10 червня звершив повне освячення храму на честь Святителя Миколая Чудотворця, що у містечку Парафіївка – центрі однойменної ОТГ.

    Предстоятелю співслужили митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко), архиєпископ Вишгородський Агапіт (Гуменюк), єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній (Фірлей), настоятель храму протоєрей Василь Момоход та благочинний Ніжинського району отець Сергій Чечин, повідомляє Свобода.fm.

    Під час Літургії до протоєрейського сану піднесено настоятеля Бахмацької Успенської церкви отця Володимира Павлину, який понад 6 років служить у краї, заснувавши в цілому 6 парафій Помісної Церкви, зокрема у Тиниці, Голінці та Білих Вежах.

    Храм у Парафіївці збудовано коштом громади та відомого мецената ПЦУ Олександра Сенчика, який щойно повернувся з прощі на Святу Гору Афон, де супроводжував правлячого чернігівського архієрея Антонія (Фірлея). Понад десять років Сенчик та його однодумці з Іченського краю боролися за приналежність парафії й храму до Помісної Церкви. А тепер цей храм освячує особисто Предстоятель Блаженнійший Епіфаній, який сказав сьогодні:

    «Ми молимо Бога, щоб Він зберігав цей храм, який став іще однією святинею в складі нашої Церкви, непохитним до кінця віку. Адже храм є тим богопосвяченим місцем, де ми беремо участь у найбільшому таїнстві – Євхаристії. Бо немає іншого таїнства, яке б так тісно єднало нас з Богом», – митрополит Епіфаній.

    Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів краю, які пережили понад 30 діб жорстокої російської окупації.

    Наприкінці богослужіння Блаженнійший митрополит Епіфаній подякував Олександру Сенчику та всій громаді за прийняте рішення долучитися до помісної Української Церкви та відзначив благодійників, меценатів та патріотів краю церковними нагородами, серед них і удову загиблого оборонця Чернігівщини Станіслава Прощенка.

    «Ви прийняли вольове рішення долучившись до Православної Церкви України. Тож сьогодні ми маємо радість спільної молитви і освячення цього прекрасного храму. Та найбільшою і найкращою прикрасою храму є віряни. І коли ви будете сюди ходити, збиратися і молитися, то храм по справжньому житиме, а ви черпатимете тут життєдайну благодать Божу», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Після відправи біля місцевого меморіалу героїв війни з московським агресором відбулася молитва за спокій душ полеглих захисників Батьківщини.

    Напередодні, 9 червня, у великому селі Новий Биків, що розташоване неподалік Парафіївки, місцева громада провела церковні збори та перейшла з Московського патріархату до складу ПЦУ. На зборах був присутній канцлер Чернігівської єпархії отець Роман Кіник, який також засвідчив бездоганність організованих зборів та привітав Новий Биків із поверненням до канонічної Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне