Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Католицькі та православні богослови узгодили перший новий текст з 2016 року

    Члени Спільної міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою та Православною Церквами затвердили текст “Синодальність і першість у другому тисячолітті і сьогодні” на зустрічі в єгипетському місті Александрія.

    Вперше за майже сім років комісія схвалила новий документ після тексту 2016 року “Синодальність і першість у першому тисячолітті”, повідомляє pillarcatholic.com

    Зустріч, яку приймав Александрійський Патріарх Феодор ІІ, відбулася в час значної екуменічної турбулентності, спричиненої війною в Україні. Окрім католицької делегації з 18 осіб на чолі з кардиналом Куртом Кохом, префектом Ватиканської дикастерії сприяння християнській єдності, у зустрічі взяли участь 24 представники 10 автокефальних Православних Церков.

    Католицька Церква та Православні Церкви є відповідно першою та другою за чисельністю християнськими спільнотами у світі. Історики датують поділ між східними і західними християнами Великою схизмою 1054 року, але розділення Католицької і Православної Церков було тривалим процесом, зумовленим як політичними, так і богословськими розбіжностями.

    Католики і православні християни продовжують не погоджуватися щодо точної природи відносин єпископа Риму з іншими єпископами, маючи різні погляди на “папську першість юрисдикції”, також відому просто як “примат”.

    Східні Православні Церкви мають синодальні структури, що означає, що синоди єпископів відіграють фундаментальну роль в автокефальних Церквах. Папа Франциск розпочав всесвітній процес, спрямований на просування “синодальності” в Католицькій Церкві.

    У комюніке комісії йдеться про те, що на початку зустрічі, яка відбулася 1-7 червня, учасникам представили проєкт нового тексту.

    У ньому сказано: “Перше читання тексту протягом декількох днів принесло численні запропоновані поправки і зміни, які потім були реалізовані редакційним комітетом, що складався з трьох православних і трьох римо-католицьких членів. Під час обговорення відбувся обмін різними думками”.

    “Доопрацьований текст був винесений на пленарне засідання, яке детально обговорило його і досягло згоди по документу … Незгоду з деякими пунктами документа висловила делегація Патріархії Грузії”, – йдеться в повідомленні.

    У комюніке зазначається, що богослови прагнули досягти “наскільки це можливо спільного прочитання” історії синодальності і першості на Сході і Заході в другому тисячолітті (між 1001 і 2000 роками).

    У документі, який налічує майже 7 000 слів англійською мовою, йдеться про те, що “основні проблеми ускладнюють автентичне розуміння синодальності і першості в Церкві”.

    “Церкву неправильно розуміють як піраміду, на вершині якої стоїть предстоятель, але також неправильно розуміють її як федерацію самодостатніх Церков”, – йдеться в документі.

    “Наше історичне дослідження синодальності і першості в другому тисячолітті показало неадекватність обох цих поглядів”.

    У документі робиться висновок, що “взаємозалежність синодальності і першості є фундаментальним принципом у житті Церкви”, і цей принцип “повинен бути задіяний для задоволення потреб і вимог Церкви в наш час”.

    Православні учасники представляли Вселенський Патріархат, Александрійський Патріархат, Єрусалимський Патріархат, Румунський Патріархат, Грузинський Патріархат, Кіпрську Церкву, Елладську Церкву, Польську Церкву, Албанську Церкву та Церкву Чеських земель і Словаччини.

    У списку, наданому Ватиканом, були відсутні інші автокефальні православні церкви, такі як Сербська Православна Церква, Російська Православна Церква, Православна Церква України, що підкреслює напруженість всередині православ’я щодо екуменізму та інших питань.

    У 2019 році Патріарх Феодор II визнав автокефалію Православної Церкви України (ПЦУ), що спонукало Російську Православну Церкву розірвати зв’язки із Александрійським патріархом і створити розкольницьку структуру – патріарший екзархат РПЦ в Африці.

    Спільна міжнародна комісія була створена Святим Престолом і 14 автокефальними Православними Церквами. Існують окремі комісії для богословського діалогу з давніми Східними Православними Церквами та Ассирійською Церквою Сходу.

    Спільна комісія Православних Церков раніше затвердила документи на Родосі (1980), в Мюнхені (1982), Барі (1987), Валамо (1988), Баламанді (1993) і Равенні (2007), а також документ 2016 року в К’єті. Новий текст буде також відомий як “Александрійський документ”.

    На церемонії відкриття 1 червня в Александрії Патріарх Феодор II наголосив на необхідності “щирості, чесності та взаємної поваги” в богословському діалозі. Пізніше відбулось успішне завершення засідання Міжнародної богословської комісії в Александрії.

    Найсвіжіше

    Популярне