Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    У двох історичних церквах на Київщині вперше відправили службу українською

    Сьогоднішньої неділі, 11 червня, у двох найбільших історичних храмах Переяслава – Свято-Успенському та Троїцькому – відправили богослужіння священники Православної Церкви України. Ці храми минулого тижня нарешті звільнилися від священників московського патріархату, повідомляє Переяслав.City.

    На першу службу українською мовою в Свято-Троїцький храм прийшло майже тридцять вірян. Люди разом молилися за швидку перемогу України, за українських воїнів та за всіх святих ПЦУ. По завершенні молитов отець Софроній звернувся до парафіян із проханням записуватись до церковного хору та оголосив, що наступна служба відбудеться у неділю, 18 червня, об 11 годині.

    “Ще минулого року я отримав Указ стати настоятелем цієї Свято-Троїцької церкви, – розповів о. Софроній Переяслав.City. – Впродовж року підготував усі документи, які потрібні для переходу церкви до ПЦУ. Минулого четверга ми мирно зайшли до цього храму. Відбулась лише словесна перепалка із колишніми її, так би мовити “господарями”. Дуже радий, що переяславці прийшли на першу службу та підтримали наші сподівання і молитви.

    Мені розповідали, що до 2014 року, коли сюди ще не зайшов “русскій мір”, до церкви ходило дуже багато людей. А потім з анексією Криму та початком війни вони розійшлися по інших храмах, які уже підпорядковувались Православній Церкві України. Нині частина людей повернулась до свого храму. Мене також дуже радує, що нарешті в одній із найдавніших церков Переяслава зазвучала молитва українською мовою”.

    Цей шлях переходу релігійних громад до лона ПЦУ починався 23 червня 2022 року, коли прихожани обох храмів провели збори, на яких визначилися з переходом до ПЦУ. У грудні ц.р. це рішення набуло законної юридичної сили й релігійна громада Свято-Успенської парафії ПЦУ була офіційно зареєстрована з новим настоятелем. Аналогічна процедура відбулася і щодо Свято-Троїцького храму. Настоятелем в Успенській церкві став Іван Поліжак, у Троїцькій – отець Софроній.

    Минулого тижня в Свято-Успенському собоір та в Троїцькому храмі працювала комісія з числа представників міськради та священнослужителів ПЦУ та УПЦ. Вони спільно здійснили опис та передачу матеріальних цінностей, документів і ключів офіційним законним власникам споруди – релігійним громадам та їхнім настоятелям від ПЦУ. Попереднім служителям дозволили забрати лиш особисті речі. Підтримувати в цей час прибули Працівники поліції слідкували за дотриманням правопорядку в цей час. Обійшлося лише словесними перепалками.

    Найсвіжіше

    Популярне