Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) забрали свої речі з храму у Переяславі та впустили представників комісії

    У четвер, 8 червня, до Церкви Пресвятої Трійці (Свято-Троїцької церкви) у Переяславі прибула спільна комісії, яка складалася з представників органів місцевого самоврядування, ПЦУ та УПЦ (МП).

    Відповідно розпорядження міського голови Переяслава, комісія мала працювати для обстеження та передачі ключів, матеріальних цінностей, документів законним власникам культової споруди, повідомляє proslav.info

    На подвір’ї храму уже чекали прихильники УПЦ (МП), архімандрит Ніл та Феодосій. Після того як протоієрей ПЦУ Михайло прочитав розпорядження міського голови від 8 червня 2023 року архімандрит Ніл піддав сумніву законність розпорядження.

    Нагадаємо, 22 червня відбулися збори щодо переходу релігійної громади Храму на честь Пресвятої Трійці до Православної Церкви України. У підсумку зібрання, за таке рішення висловилося 88 жителів міста, проти – 2.

    На підставі протоколу зборів 19 грудня 2022 року було змінено назву та керівника релігійної організації з Семенця Володимира Михайловича (отець Ніл) на Бортнічука Анатолія Івановича (отець Софроній).

    Через певний час після словесних дебатів, члени комісії все ж змогли потрапити у церкву. Представники УПЦ (МП) змогли забрати особисті речі, комісія спокійно і без суттєвих провокацій проводила опис всіх ікон та церковного майна.

    Архімандрит Ніл, який відмовився брати участь в описі майна та делегував свої повноваження отцю Феодосію, по завершенню роботи комісії все ж зайшов в храм. Він сказав, що вони все одно будуть судитися і все, що «забрали сьогодні», варто буде повертати.

    Цікавим було й те, що в кінці зібрання отці ПЦУ та УПЦ (МП) уже спілкувались зовсім іншим тоном, без прямих погроз та провокацій.

    «Будемо надіятись на чудо», – сказав один із священників, коли ймовірно йшлося про об’єднання церков в єдину Православну Церкву в Україні.

    Варто зазначити, що на місці подій були присутні представники поліції, а протягом тижня цілодобову охорону об’єкта забезпечували представники добровольчого формування територіальної громади.

    Наразі ключі від храму знаходяться у законного власника, священника ПЦУ отця Софронія.  Він зазначив, що перше богослужіння ПЦУ у Свято-Троїцькій церкві у Переяславі відбудеться цієї неділі, 11 червня, о 11:00.

    Найсвіжіше

    Популярне