Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Історик Владислав Гаврилов: РПЦ залучена до процесу депортації українців

    Історик та релігієзнавець Владислав Гаврилов, який веде дослідження щодо воєнних злочинів російської федерації, заявив, що Російська Православна Церква залучена до процесу депортації українців, в тому числі дітей.

    В інтерв’ю “Духовному Фронту України“, він розповів, що точні дані про кількість депортованих складно встановити, проте за різними дослідженнями вже вивезено від 2.8 до 4.7 мільйонів осіб, з них близько 150-200 тисяч дітей. Є навіть джерела, що зазначають про цифру у 700 тисяч депортованих дітей. Проблема полягає в тому, що ідентифікувати всіх дітей, яких вивезли, є вкрай складною задачею.

    «Наразі встановлено приблизно 20 тисяч осіб (дітей). Є такий сайт “Children of war” і там ідентифікують дітей, яких було депортовано. Тобто, говориться про це, що фактично в 10 разів менша цифра ідентифікованих дітей, чим реально вивезених. Тобто, проблема є ще в тому, щоб цих всіх дітей, на жаль, яких примусово вивезли російські окупанти, знайти», – розповів Гаврилов.

    Дослідник зазначає, що ці злочини не є новими і практикувалися ще з часів Радянського Союзу. Росія фактично копіює злочинні практики комуністичного режиму, повторюючи депортації та геноцид проти українського народу.

    Також відомо, що до цього процесу залучена і Російська Православна Церква. Історик пояснює, що патріарх російський Кіріл співпрацює з Міністерством надзвичайних ситуацій російської федерації від 2017 року.

    «Відомо, що патріарх російський Кіріл, ще з 2017 року має співпрацю з МНС (Міністерством надзвичайних ситуацій російської федерації). В них підписаний договір про це. І коли почали саме людей депортувати, вивозити уже із повномасштабним вторгненням, то до нього, приблизно за тиждень до того, дані про майбутній план депортації поступали на пошту підрозділу Російської Православної Церкви, який називається “Відділ по благодійності і соціальному служінню”. Його очолює єпископ Пантелеймон (Шатов) і в нього в підпорядкуванні є така пані Поліна Юфєрєва. Саме на їхні робочі пошти приходили листи, зокрема з Донецької і Луганської області, щодо списку людей, які будуть вивозитись. Коли цих людей вже вивозили безпосередньо на терени російської федерації, їх  зустрічали і співробітники цього підрозділу Російської Православної Церкви, також в декотрих місцях були присутні спецслужбовці російські, тобто ФСБшники, поліцейські російські, а також представники російської Церкви і зокрема розміщали їх в так звані “Пункти тимчасового розміщення”. Фактично, ці пункти є “таборами”, звідки дуже важко вибратися депортованим», – зазначає пан Владислав.

    Експерт наводить приклади, коли близько 500 дітей з Донецької області розташували в дитячому санаторії в Ростовській області, а також коли деякі сім’ї з Маріуполя перебувають в будинку дитини в Костромській єпархії РПЦ, де відвідував їх місцевий митрополит. Також відомо про Марфо-Маріїнський монастир в Білгородській єпархії РПЦ, там зокрема теж, понад 1000 людей пройшли цей “пункт розміщення” і теж були вивезені туди.

    «Це засвідчує, що Російська Православна Церква знає, залучена в цей процес, ніяк не реагує, а навпаки навіть сприяє і допомагає цьому злочину депортації дітей і депортації українців», – підсумував Владислав Гаврилов.

    Найсвіжіше

    Популярне