Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “Є три проблеми”: митрополит ПЦУ пояснив, чому патріарха Кіріла досі не визнали єретиком

    Через схвалення різанини у Бучі зокрема та убивств українців російськими військовими загалом Православна Церква України висунула ініціативу визнати предстоятеля Російської православної церкви, патріарха Московського Кіріла єретиком, однак цього не сталося.

    Про це митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) розповів в інтерв’ю “Телеграфу”.

    За його словами, це питання порушували давно у зв’язку з втручанням Кіріла в справи на канонічній території Александрійського патріархату, де РПЦ відкрила свій екзархат.

    “Окрім цього, благословення патріарха Кіріла на вбивство, це також смертний гріх, і ідеологія “руского міра”, яка виправдовує етноцид українського народу”, — пояснив митрополит.

    Він розповів, що мав відбутися суд пентархії – древніх патріархатів, статус яких засвідчений Вселенськими соборами. До пентархії входить Константинопольський патріархат, Александрійський, Антіохійський, Єрусалимський та Кіпрська церква.

    “Та є проблема з Антіохійською церквою: там дуже сильний вплив московського бізнесу плюс конфлікт у Сирії. Єрусалимська церква також має багато проблем з росією та РПЦ. А щоб провести суд — потрібен консенсус, тому його і не було”, — підсумував владика Олександр.

    Найсвіжіше

    Популярне