П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Прихожани УПЦ (МП) значно лояльніше ставляться до росіян, ніж решта українців

    Українці не можуть пробачити УПЦ (шо в єдності з МП) насамперед  проповідей «русского міра», зв’язків із російськими спецслужбами та підтримку впродовж восьми років, з 2014 року, російського наративу про буцімто «громадянську війну» в Україні, пише у своїй статті ZN.UA «Доля УПЦ МП: дорога від храму» Катерина Щоткіна.

    Згідно із опитуванням Центру Разумкова на замовлення ZN.UA, просування в проповідях ідеї «русского міра» — серйозний докір, який кидають на адресу УПЦ (МП) 43,2% українців.

    «Упродовж усієї своєї історії УПЦ (МП) цілком відверто проповідувала «Святу Русь» — небесне відображення «братерства народів» у форматі Російської імперії…», – пише Щоткіна, зазначаючи, що навіть під час повномасштабної війни УПЦ (МП) не змогла провести навіть такий «косметичний» захід, як перестати поминати патріарха Кирила під час богослужінь, оскільки питання викликало серйозний спротив ієреїв церкви. Саме тому його, врешті, залишили на розсуд кожного конкретного клірика та приходу.

    Водночас повномасштабне російське вторгнення загострило багато кутів. Так, 12% опитаних на запитання: «Хто для вас є внутрішнім ворогом?» відповіли: «Ті, хто відвідує УПЦ (МП)».

    «Докір щодо колабораціонізму на адресу УПЦ (МП) висунули лише 28% респондентів. Та це лише ті, хто засудив УПЦ (МП) за пряму співпрацю конкретних представників церкви з окупантами у воєнний час», – пише Щоткіна.

    Найсвіжіше

    Популярне