П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Чи продовжить УПЦ (МП) користуватися трьома історичними пам’ятками в Чернігові, вирішуватимуть на перемовинах

    Господарський суд Чернігівської області прийняв рішення призупинити судові провадження стосовно двох релігійних споруд, — Спасо-Преображенського та Троїцького соборів, та дозволив провести процедуру медіації.

    Нагадаємо, 16 травня аналогічне рішення прийняли і щодо спору про користування чернігівською єпархією УПЦ (МП) Єлецьким монастирем. Процедура медіації передбачає проведення перемовин із залученням незалежного експерта, який має відповідний сертифікат. На це суд дав сторонам – заповіднику “Чернігів стародавній” та єпархії УПЦ (МП) 90 днів. В разі, якщо вони не досягнуть порозуміння, спір вирішуватимуть в судовому порядку.

    Нагадаємо, раніше Чернігівська єпархія УПЦ (МП) користувалася пам’ятками архітектури національного значення, а саме: Єлецьким монастирем, Троїцьким та Спасо-Преображенським соборами, на підставі договору про безкоштовне користування, підписаним із заповідником “Чернігів Стародавній”. Ці договори продовжували кожні п’ять років. Строк дії останнього сплив у вересні 2021-го. Наприкінці лютого 2023 року заповідник попросив представників УПЦ звільнити три пам’ятки архітектури та повернути майно державі до 28 березня. Цього не сталося. Натомість єпархія УПЦ подала три позови до суду із проханням визнати старі договори продовженими.
    У заповіднику “Чернігів Стародавній” вважають договори недійсними, однак погодилися спробувати досягнути порозуміння шляхом перемовин.

    “Процедура медіації передбачена законом, це згода двох сторін, коли намагаються знайти спільне порозуміння в межах правового поля без силового протистояння. Паралельно з цим іде робота заповідника, колективу по фіксації стану пам’яток. І ми впевнені, що найближчим часом цей процес буде завершено”, — сказав Суспільному в.о. гендиректора Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” Андрій Лісовий.

    Найсвіжіше

    Популярне