Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    У Держетнополітики закликають відзначати державні свята, прив’язані до церковних, згідного з новим календарем

    Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський вважає, що державні свята, прив’язані до церковних, відтепер мають відзначатися згідно з новоюліанським календарем, на який з 1 вересня переходить Православна церква України.
    Про це він заявив під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

    Зокрема серед таких державних свят — День захисників та захисниць і День Української Державності.

    «І свято українського козацтва, і День УПА, і День захисників та захисниць України прив’язані до свята Покрови, а не навпаки. І не до 14 жовтня вони прив’язані, і не до будь-якої іншої дати, а саме до свята Покрови Божої Матері», — наголосив голова Держетнополітики.

    Раніше митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) заявив, що ПЦУ попросить державні органи перенести День захисників і захисниць з 14 на 1 жовтня, коли за новим стилем святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Те ж саме стосується і Дня Української Державності, прив’язаного до дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. Свято просять перенести з 28 на 15 липня.

    Новий календар

    Православна церква України офіційно повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

    Рішення ухвалили 24 травня на засіданні Архієрейського Собору.

    Формально перехід ще має схвалити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Однак предстоятель ПЦУ Блаженнійший митрополит Епіфаній та низка інших єпископів заявили, що питання вже вирішене.

    А в лютому на новий календар із 1 вересня вирішила перейти Українська греко-католицька церква. Відповідно, там теж зміняться дати нерухомих свят, зокрема Різдва, Водохреща, Покрови.

    Найсвіжіше

    Популярне