П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    30 травня католики вшановують св. Жанну дʼАрк – покровительку солдатів та полонених

    Сьогодні, 30 травня, у Католицькій Церкві свято св. Жанни дʼАрк – покровительки Франції. Жанна народилась у сільській родині в Шампань, Франція, на початку 15 ст.

    Ще від юнацького віку вона чула голоси св. Михаїла, св. Катерини і св. Маргарити, які промовляли до неї. Тоді, в 1428 р., коли їй було 13 років, Жанна отримала видіння, в якому їй було сказано іти до Короля Франції і допомогти йому відвоювати його королівство від завойовників Англії та Бургундії, пише «Католицький оглядач».

    Подолавши опозицію та переконавши членів суду та Церкви, Жанна отримала невелику армію. Вона ішла в бій із прапором, на якому були написи імен «Ісус» та «Марія», а також символ Святого Духа.

    Завдяки її проводу та довіри до Бога, Жанні вдалось зняти облогу Орлеану в 1429 р. Жанна і її військо продовжували перемагати у наступних боях. Завдяки її зусиллям, король зміг увійти у Реймс. Коли його коронували, Жанна стояла поруч з ним.

    Зрештою, Жанну схопили сили Бургундії в травні 1430 р. Коли її ж король та військо не зробили нічого для того, щоб врятувати її, дівчину продали в Англію. На певний час її увʼязнили, а потім піддали суду. Очолив суд єпископ Пʼєр Кошон з Бове. Він сподівався, що якщо буде жорстоким щодо Жанни, то Англія допоможе йому стати архиєпископом.

    Жанну засудили на смертну кару, звинувативши її в єресі, чаклунстві та перелюбі. 30 травня 1431 р. її спалили у м. Руан, Франція. Дівчині було 19 років.

    Через тридцять років після її смерті, її справу переглянули і Жанну виправдали. У 1920 р. Папа Бенедикт XV канонізував Жанну дʼАрк, зачисливши її до грона святих Католицької Церкви.

    Жанна є покровителькою Франції, полонених, солдатів та тих, кого висміюють за їхню побожність.

    Найсвіжіше

    Популярне