Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Унікальна спільність: протоєрей ПЦУ розповідає про особливість стосунків людини з Богом

    Протоєрей ПЦУ Віктор Пушко у програмі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV» розповів, що у стосунках людини з Богом немає універсальної відповіді для всіх і кожного, як немає універсального рецепта для лікування всіх недужих.

    Віряни часто «малюють» Бога таким, Який, на їх погляд, Він потрібен їм для вирішення проблем. Але це далеко не так. Спокій, задовільний стан залежить не лише від обставин, а й від того, чи дозволяємо ми самі собі бути спокійними, задоволеними, врівноваженими.

    Дякуйте Всевишньому за дрібниці, радить протоєрей. «Згодом помічатимете, що у вашому житті добра стає все більше. І ви навчитеся бути вдячними, а проблеми сприйматимуться інакше, хоча, безумовно, вони не зникнуть. Бог через труднощі намагається вберегти, врятувати нас, – пояснив о. Віктор. – Труднощі бувають благословенними, щоб застерегти від ще більших проблем, удосконалити людину».

    Творець, Його провидіння постійно діють у нашому житті, навіть тоді, коли ми цього не помічаємо. Господь говорить до нас і чує нас, навіть коли, здається, мовчить на наші молитви. «Здебільшого наші проблеми є винятково нашим сприйняттям власних емоцій та настроїв», – запевняє душпастир.

    Якщо Бог поставив нас перед вибором, каже панотець, значить треба вчинити свою волю й обрати – добре чи зле. Нічого не обирати – не варіант, бо бездіяльність теж буває злочинною: це відсутність доброї волі. Навіть у полоні, в’язниці, перед лицем смерті, християни, у яких не залишалося ні здоров’я, ні сили, що пов`язували б їх із цим світом, обирали правду та власну гідність. Бо це єдине, чого не можна відібрати, – гідності, яку дав Бог.

    Протоєрей Віктор Пушко – настоятель храму Премудрості Божої Волинського національного університету ім. Лесі Українки, капелан ВНУ, викладач Волинської православної богословської академії, головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо».

    Найсвіжіше

    Популярне