Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній освятив храм на честь святителя Миколая Чудотворця у Черкасах

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 29 травня 2023 року здійснив архіпастирський візит до Черкаської єпархії.

    Про це пише пресслужба ПЦУ.

    У місті Черкаси Його Блаженство звершив освячення престолу і храму на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця, а також очолив в ньому першу Божественну літургію.

    Предстоятелю помісної Української Православної Церкви співслужили митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір, митрополит Білоцерківський Євстратій, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній, настоятель храму священник Ігор Миськів та місцеве духовенство.

    За богослужінням Митрополит Епіфаній відзначив отця Ігора черговою священничою нагородою – піднесенням до сану протоієрея.

    Після прочитання Євангелія Предстоятель автокефальної Української Православної Церкви виголосив першосвятительське слово проповіді.

    «Ми перебуваємо в часі між святами Вознесіння і П’ятидесятниці. Господь вознісся на Небо, але перебуває з нами, Господь вознісся, але зіслав Утішителя, Духа Святого. Благодать Духа Святого діє невидимо, але ми по-особливому це відчуваємо. Відчуваємо тоді, коли зустрічаємось з Богом, коли спілкуємось з Богом через молитву. І ця невидима Божественна благодать укріпляє наші фізичні і духовні сили.

    Сьогодні ми по-особливому відчуваємо цю духовну радість, це духовне піднесення, адже спільно звершуємо освячення цього прекрасного храму на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця. Бо сам храм – це будівля, яку ми зводимо власними руками. Але туди ми закликаємо божественну Благодать і освячуємо видимим чином престіл. Закликаючи Святого Духа, ця будівля стає особливим місцем, місцем нашої молитви, місцем, де збираються вірні. Адже всі ми є тим живим камінням, яке складає Церкву Христову.

    Тож у цей непростий час випробувань ми повинні посилювати нашу молитву, бути непохитними у вірі і завжди дякувати Богу за всі благодіяння, яких Він сподобляє нас повсякденно. Потрібно дякувати і за благодіяння, і за випробування і просити Його допомогу. Нехай Господь і надалі не полишає нас», – зокрема сказав Митрополит Епіфаній.

    Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів.

    Також Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

    Наприкінці Божественної літургії Предстоятель відзначив високими церковними нагородами меценатів, волонтерів та вірян, які найбільше потрудилися для будівництва цього храму.

    Митрополит Іоан в свою чергу висловив вдячність Блаженнійшому владиці за Першосвятительський візит та побажав сили й наснаги й надалі трудитися на благо нашої Української Православної Церкви.

    Завершилося святкове богослужіння многоліттям.

    Найсвіжіше

    Популярне