Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Історик пояснив переваги нового календаря, який прийняли в ПЦУ

    Історик Андрій Смирнов зазначив, що ПЦУ зробила дуже вірний крок, перейшовши на точніший календар.

    На відміну від Юліанського, який вже застарів, Григоріанський календар є найточнішим і узгоджується з роками тропічного року. Це дозволяє уникнути значних розбіжностей у майбутньому, які будуть із застарілим Юліанським календарем, пояснює історик Андрій Смирнов в коментарі Суспільному.

    Наразі різниця у днях ще незначна, але вже до 2100 року складе 14 днів. Перехід ПЦУ на Новоюліанський календар (який практично схожий до Григоріанського) адаптує Церкву до сучасних реалій та узгоджує її літочислення з рештою християнського світу, що є позитивним кроком.

    “Ще в XVI столітті католицька церква перейшла на точніший календар — григоріанський. Вже тоді різниця між юліанським і григоріанським календарем була 10 днів, нині вона становить 13 днів, а з 2100 року становитиме 14 днів. Тобто ця похибка буде постійно збільшуватися і рано чи пізно цю помилку треба було б виправляти. Наразі григоріанський і новоюліанський календарі співпадають, найближче століття великих відмінностей не буде, але новоюліанський — є точнішим. Його розробив сербський вчений Мілутін Міланкович. На старому юліанському календарі тепер залишається Російська православна церква, Єрусалимський патріархат, а також афонські монастирі”, – зауважив Смирнов.

    Нагадаємо, із 1 вересня: ПЦУ переходить на новоюліанський календар.

    Найсвіжіше

    Популярне