Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Грозному пройшов багатотисячний мітинг проти осквернення Корану, на нього зігнали студентів та бюджетників

    У центрі Грозного пройшов багатотисячний мітинг проти осквернення Корану після інциденту у Волгограді, де 19-річний студент Микита Журавель спалив священну книгу біля Соборної мечеті. На акцію зігнали студентів та працівників бюджетних організацій, пишуть Кавказ. Реалії з посиланням на кількох жителів міста.

    За словами студентки Грозненського державного нафтового технічного університету імені Мільйонщикова, сьогодні на першій парі їм оголосили, що “потрібно обов’язково прийти о другій годині до Будинку друку”. Співробітник одного з міністерств зазначив, що колеги не розуміли, чому присвячено мітинг, на якому вони мають бути присутніми.

    Люди, які зібралися на мітингу, тримали портрети голови Чечні Рамзана Кадирова та плакати з написами “Не чіпати Святе Письмо!”, “Моя релігія – моє життя” та інші. Спікер чеченського парламенту Магомед Даудов, який виступав на акції, повторив версію слідства про те, що акція зі спаленням Корану нібито фінансувалася українськими спецслужбами, додавши, що до цього причетні НАТО і західні спецслужби.

    “У нинішньому світі, коли мусульман оточують вороги нашої релігії, коли в будь-якій європейській державі послідовники сатаністів можуть спалити Коран, поширюють увесь бруд у вигляді ЛГБТ, ми живемо в Росії, де подібне неприпустимо”, – заявив під час виступу муфтій Чечні Салах Межієв.

    Днем раніше у мечеті “Серце Чечні” відбулися збори, повідомляє ЧДТРК “Грозний”, куди прийшли близько десяти тисяч віруючих, щоб “висловити протест проти спалення священного Корану у Волгограді”.

    Підозрюваного у спаленні Корану Микиту Журавеля затримали 21 травня. Слідчий комітет Росії стверджує, що ролик зі спаленням було знято не пізніше 19 травня 2023 року в районі Соборної мечеті на Поворинській вулиці у Волгограді та опубліковано “на інтернет-порталі, підконтрольному Центру інформаційно-психологічних операцій ЗСУ”.

    Насправді, ролик широко розійшовся після того, як був опублікований у каналі “Ранок Дагестан”. Також він з’явився на каналі екс-депутата Держдуми Іллі Пономарьова, який уже кілька років мешкає в Україні. Пономарьов заявив, що вчинок Микити Журавеля “огидний”: “Ніколи не можна грати з релігійними почуттями жодної релігії”.

    ФСБ пізніше опублікувала відео затримання та допиту Журавеля. На записі безліч склейок, зазначає “Медіазона”. Підозрюваний спочатку пов’язує затримання із тим, що знімав винищувачі. Потім, відповідаючи на питання, що наводять людину за кадром, розповідає, що з нею зв’язалися “люди з України” і “запропонували грошенят”.

    Росіяни вже звинувачували Україну у спаленні Корану

    Ворожі пропагандисти раніше здійснили ще одну спробу дискредитувати ЗСУ. Тоді теж їх ціллю стало викликати ворожнечу до українців з боку мусульман. Йдеться про спалювання “Корану”. Центр стратегічних комунікацій звернув увагу на те, наскільки погано спілкуються українською люди з відео – у них проскакують відверті русизми та неприхований російський акцент.

    І це – вже не перша подібна провокація росіян на ісламську тему. Раніше рф організувала операцію зі спалення Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі, щоб завадити планам Швеції з інтеграції в НАТО. А мобілізовані росіяни навіть використовували сторінки з Корану в якості туалетного паперу.

    Демонстративні спалення Корану – улюблена провокація російських спецслужб.

    Найсвіжіше

    Популярне