Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Медіарегулятор підписав Меморандум про співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій

    Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк і єпископ Української лютеранської церкви В’ячеслав Горпинчук, головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій, 23 травня 2023 року підписали Меморандум про співпрацю.

    Він став результатом досягнутих під час попередньої зустрічі домовленостей про спільні зусилля для протидії мові ворожнечі, дезінформації і напрацюванні критеріїв до інформації, яка є недопустимою для поширення в ефірі. Документ визначає напрями подальшої співпраці між інституціями, повідомляє сайт ВРЦіРО.

    Під час підписання Меморандуму були присутні також члени і працівники апарату Національної ради, представники ВРЦіРО.

    Метою документа є:

    • культивування у медіа поваги до почуттів, прав і свобод усіх громадян нашої країни незалежно від церковної, конфесійної, релігійної чи світоглядної належності;
    • протидія поширенню інформації, яка розпалює ненависть, ворожнечу чи жорстокість до окремих осіб чи груп осіб за різними ознаками;
    • протистояння поширенню інформації, яка може заподіяти шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку дітей;
    • вдосконалення нормативно-правової бази та правозастосовної практики у сфері виявлення такої деструктивної інформації;
    • сприяння діяльності медіа щодо забезпечення розвитку свободи слова, свободи совісті та віросповідання;
    • поліпшення стану медіаграмотності, критичного мислення та інформаційної гігієни у релігійній та світоглядній сферах.

    «Ми дуже раді, що разом далі будемо працювати над утвердженням демократії у нашій країні, що ми порозумілися з усіх важливих питань. Наші цінності – разом далі рухаючи реформу, підсилювати, утверджувати її в медіа. Меморандум передбачає працю і наш рух у цьому напрямі», – зауважила Ольга Герасим’юк.

    Єпископ В’ячеслав Горпинчук від імені ВРЦіРО подякував Національній раді за готовність співпрацювати на добро України і запевнив, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій готова допомагати усіма своїми силами та ресурсами. «Ми усі нашу Україну любимо, ми хочемо добра і процвітання. Ми молимося за мир і віримо, що він настане. Молимося за перемогу України. Нам потрібна перемога, справедливий мир», – сказав він.

    Національна рада і ВРЦіРО домовилися:

    • взаємодіяти у визначенні концептуальних підходів і рекомендацій для медіа щодо недопущення поширення дезінформації, яка спрямована на розпалення в українському суспільстві розбрату й ворожнечі;
    • працювати над критеріями інформації, яка є недопустимою для поширення в ефірі;
    • протистояти й спростовувати пропагандистські наративи держави-агресора на релігійну тематику;
    • сприяти медіа у створенні просвітницьких програм, які охоплювали б широке коло проблем міжцерковних, міжконфесійних відносин, історії і життя церков і релігійних організацій, у тому числі національних меншин, сприяли б духовній консолідації українського соціуму.

    Спільна діяльність у рамках Меморандуму передбачає організацію та участь в інформаційно-просвітницьких заходах, у тому числі семінарах, вебінарах, навчальних курсах та інших заходах із питань, що стосуються свободи слова, свободи совісті та віросповідання, медіаграмотності, критичного мислення та інформаційної гігієни у релігійній сфері, а також діяльності суб’єктів у сфері медіа.

    Меморандум набуває чинності з дня його підписання і є безстроковим.

    Найсвіжіше

    Популярне