Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині громада через рік після переходу до ПЦУ досі не може зайти до єдиного в селі храму

    Про це розповів голова гранівської парафіяльної ради ПЦУ Володимир Завгородній, пише Суспільне. 

    На початку травня 2023-го релігійна громада у Граневі перейшла під юрисдикцію ПЦУ. За словами Володимира Завгороднього, у селі мешкає майже 2000 осіб, за перехід зібрали підписи майже 900 вірян.

    “29 травня буде рік, коли ми зібрали перше зібрання. Ми зібрали 889 підписів, тоді нас зареєстрували. Їхню громаду анулювали, а нашу – зареєстрували під тим же кодом ЄДРПОУ”, – розповів Володимир Завгородній.

    Поки тривають суперечки віряни ПЦУ проводять богослужіння у колишньому кафе, розповів священник Спиридон Солонець.

    “Сказано в Євангеліє: “Там де двоє або троє зберуться в Ім’я Моє, там і Я серед них”. Хоча навіть, хто є прихильниками української церкви, не хочуть йти до колишнього кафетерію, а йдуть до церкви. Приміщення церковне – єдине в селі. Це дійсно одна з проблем”, – зазначив отець Спиридон (Руслан Солонець), ієрей ПЦУ.

    За словами начальника обласного управління у справах національностей та релігії Ігоря Салецького, релігійні громади і ПЦУ, і УПЦ провели свої збори у квітні.

    “800 парафіян проголосували, щоб перейти з УПЦ до ПЦУ. Водночас певна кількість вірян УПЦ, в кількості ста осіб, провели свої, альтернативні збори, де вирішили залишитись в УПЦ”, – пояснив Ігор Салецький.

    Наразі, каже Салецький, вірянам ПЦУ потрібно оформити право на користування культовою спорудою. Після цього заявити про це громаді УПЦ. У разі перешкоджанню доступу до храму звернутися до суду. Якщо позов задовільнять – виконавча служба зобовʼязана надати релігійній громаді доступ до Свято-Миколаївського храму.

    Найсвіжіше

    Популярне