Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Парафія Романова на Волині передала в музей давні святині-пам’ятки

    У Музеї волинської ікони відкрили виставку «Світ церковного мистецтва ХІХ–ХХ ст.», де представлено реліквії з с. Романів Луцького районного деканату, повідомляє сайт Волинської єпархії.

    Священник Денис Клюковський, настоятель храму Святих страстотерпців Бориса і Гліба згаданого села передав цьому закладу 12 артефактів – процесійнийо хрест, дев’ять хоругов та дві плащаниці. Автором найбільш цікавих експонатів є місцевий художник Володимир Щукін. У церкві Романова зберігається найбільше робіт цього митця. Він у 1920–1930 рр. оформляв іконостаси та інтер’єри для багатьох православних церков Луцька і навколишніх сіл.

    Із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла вернісаж творів релігійного живопису та гаптування, хоругов і плащаниць відвідали проректор з наукової роботи Волинської православної богословської академії протоієрей Владислав Фульмес, о. Денис та студенти духовного вишу. Передаючи вітання владики, о. Владислав наголосив на необхідності співпраці церкви і музею у справі порятунку історичних пам’яток.

    За словами працівника музею Людмили Карп’юк, в експозиції представлено не всі подаровані пам’ятки – два експонати потребують термінової реставрації.

    , фото 2

    Заступник директора Волинського краєзнавчого музею з наукової роботи Людмила Мірошніченко-Гусак вручила настоятелеві громади Романова подяку за передачу до фондів музею групи пам’яток літургійного призначення. А душпастир подарував музеєві книгу «Правічна дорога до храму», присвячену історії церкви Святих страстотерпців Бориса і Гліба.

    На заході, організованому в переддень Міжнародного дня музеїв, побували: представники влади, музейники, інші поціновувачі прекрасного. Виставка триватиме орієнтовно місяць.

    , фото 3

    Найсвіжіше

    Популярне