Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На аукціоні продали найстарішу єврейську Біблію за $38,1 млн. Це одна з найдорожчих книг, які коли-небудь продавалися

    Найстарішу, майже неушкоджену Біблію, написану на івриті, 17 травня продали на аукціоні у Sotheby’s за 38,1 мільйона доларів. Це є однією з найвищих цін на книгу чи історичний документ, які коли-небудь продавалися на аукціоні.
    Про це повідомляє The New York Times.

    Так, на аукціоні продали Кодекс Сассуна, який, як вважають науковці, датується кінцем 9-го або початком 10-го століття. Його на Sotheby’s придбали американські друзі Музею єврейського народу у Тель-Авіві.

    Том містить всі 24 книги єврейської Біблії, за винятком приблизно восьми аркушів. Дослідники вважають його найдавнішою єврейською Біблією з усіх, що існують. З 1989 року ним володів швейцарський фінансист і колекціонер Жакі Сафра, тому том бачили тільки деякі вчені.

    «Це шедевр писарського мистецтва», — сказала про Кодекс Сассуна старша консультантка Sotheby’s з юдаїки Шерон Ліберман Мінц.

    Том трохи потертий, має плями та дрібні розриви. Але текст залишається напрочуд розбірливим. Він написаний літерами, подібними до тих, що нині можна знайти у синагогах по всьому світу.

    Ціна у 38,1 мільйона доларів, включаючи комісію покупця, може здатися відносною мізерною у порівнянні з космічними цінами, які регулярно досягаються на аукціонах мистецтва. Але такі високі цифри рідко стосуються книг та історичних документів.

    Найсвіжіше

    Популярне